Цікаве

Дієтологиня розповіла, як убезпечити себе від хімікатів, які містяться в продуктах

Виробництво продуктів харчування сьогодні не обходиться без використання потенційно токсичних хімічних речовин, але все ж існують способи, що дозволяють убезпечити себе від цієї «хімії». Про це розповіла лікарка-дієтологиня Олена Соломатіна.

Фахівчиня зазначила, що овочі і фрукти, котрі потрапляють на прилавки при вирощуванні обробляють гербіцидами і пестицидами, знищувачами шкідників і бур’янів. За словами лікарки, ці хімікати можуть особливо сильно нашкодити печінці і ниркам людини.

«У сільському господарстві застосовують фунгіцид і концентрат дифеніл (Е230). Дифеніл здатний викликати запалення очей, подразнення дихальних шляхів, алергічні напади, пригнічення нервової системи, шкодити печінці, ниркам і серцево-судинній системі. Цим хімікатом обприскують полуницю, інжир, виноград», – розповіла Олена Соломатіна.

Щоб перевірити, чи містяться зазначені речовини в ягодах, дієтологиня порадила помити їх, помістивши в склянку з водою. При наявності хімікатів на поверхні води в склянці з’явиться тонка різнобарвна калюжка, як ніби у неї капнули бензин.

Також експертка рекомендує з обережністю купувати сухофрукти, які обробляються сірчистим газом. Крім того, курагу, фініки і чорнослив часто змащують гліцерином або маслом для привабливої блиску. Соломатіна переконана: краще купувати сухофрукти, які не виглядають як з рекламного плаката, а здаються нецікавими – вони набагато корисніше. До того ж сухофрукти потрібно завжди ретельно мити.

Дієтологиня також вказала на парафін, яким покривають яблука. Якщо парафінова плівка на фруктах тонка, її можна видалити гарячою водою і губкою, але при щільному шарі парафіну фрукт краще очистити від шкірки.

Ще один небезпечний хімікат – нітрати – міститься у великій кількості в коренях і стеблах зелені, шпинаті, буряку, моркві.

“Вживати краще верхню частину салату, а кінчики огірка відрізати з обох сторін. Моркву і буряк слід варити у відкритій каструлі, так як нітрати випаровуються при термічній обробці. Крім того, цю речовину можна нейтралізувати за допомогою вітаміну C”, – підказала фахівчиня.

Джерело: МедікФорум

Back to top button