Правда про яйця: скільки можна їсти і коли вони шкодять організму
Довгий час вважалося, що ті, хто часто їсть яйця, ризикують отримати серцевий напад або атеросклероз. Погану репутацію цей продукт отримав після досліджень, які називали його небезпечним через високий вміст холестерину, що приводить до закупорки судин. Проте недавні наукові роботи показали, що яйця можуть захищати від подібних станів.
Суперечливі дослідження
Згідно з новими дослідженнями, яйця знижують ризик інсульту та інфаркту. До такого висновку вчені прийшли в результаті експерименту, в якому випробовувані їли до п’яти яєць в тиждень. Виявилося, що в цьому випадку ризик серцевих захворювань знижувався на 10% в порівнянні з учасниками, які їли яйця рідко.
Проте інше дослідження підтвердило погану репутацію продукту. На думку фахівців, такі розбіжності в даних викликані тим, що під час наукових робіт не відстежувався весь раціон харчування добровольців. Відомо, що рівень холестерину можна знизити за рахунок фруктів і овочів, а також фізичної активності.
Холестерин і раціон харчування
Крім того, велику роль в цьому відіграють гени: хтось більш схильний до такого стану, а у кого-то немає проблем, незважаючи на незбалансоване харчування. Деякі люди їдять три яєчні в день, і їх рівень холестерину залишається в нормальному діапазоні. Фахівці схиляються до думки про те, що дієта не сильно впливає на ці показники. Що стосується яєць, то вони відповідають за рівень жирів в організмі тільки на 25%.
Вся справа в кількості
В даний час фахівці з харчування настійно рекомендують вживати яйця. Для здорових людей, у яких немає проблем з серцем, занадто високого рівня жирів в крові або діабету, орієнтиром будуть три-чотири яйця в тиждень. В одному шведському дослідженні було показано, що ризики мінімальні навіть при вживанні шести яєць на тиждень. При цьому дорослі здорові люди можуть з’їдати до семи яєць в тиждень.