Україна

Зв’язані руки. РФ користується страхом ЗаходуСюжет


Зв язані руки. РФ користується страхом Заходу

США поки що не можуть оголосити про зняття обмежень на застосування далекобійної західної зброї російською територією.

 
Країни Заходу все ніяк не наважаться дозволити Україні використовувати далекобійну зброю російською територією. Адміністрація Джо Байдена постійно змінює причини відмови Україні у дозволі використовувати ракети великої дальності за цілями на російській території — в останні місяці деякі американські офіційні особи припускали, що в Білому домі “не бажають ставити під загрозу майбутнє перезавантаження відносин з Москвою”, повідомив The Економіст.
 
Причини зволікання
 
Інші американські чиновники стверджують, що дозвіл Україні використовувати далекобійну зброю по об’єктах у глибині території Росії не змінить стратегічної картини бойових дій, оскільки нібито в радіусі дії ракет (300 км) недостатньо цілей.
І Кремль, мовляв, перемістив більшу частину літаків, які запускають керовані авіабомби українськими містами, на аеродроми за межі цього радіусу.
 
Деякі чиновники взагалі кажуть, що ракети, які США надають Україні, є “дефіцитним та дорогим ресурсом”, який краще використовувати проти цілей у тимчасово окупованому РФ Криму.
 
Як повідомляють в Інституті вивчення війни (ISW), теза про те, що в радіусі дії ATACMS у Росії недостатньо важливих цілей, є сумнівною. Аналітики установи визначили щонайменше 230 цілей — станції зв’язку, логістичні центри та склади боєприпасів, які армії Росії було б важко перемістити поза зоною ураження американських ракет. Проте, зазначають в ISW, правдиві твердження США про те, що в арсеналах є обмежена кількість Storm Shadow, а партнери американської армії за цим проектом — Великобританія та Франція — поки не пропонували Пентагону відновити їх виробництво.
 
Реакція Росії
 
Про те, що Росія передислокувала свою бойову авіацію далі від фронту, заявив під час інтерв’ю сам Володимир Зеленський. “Тепер Росія почала відводити свої літаки зі ста кілометрів, ста п’ятдесяти та трьохсот на п’ятсот. І нам потрібно більше дозволів”, – сказав український президент.
 
Судячи зі слів Зеленського, аеродроми були найважливішою метою, яку збиралися вражати ЗСУ.
 
Це справді так: російські винищувачі-бомбардувальники Су-34 застосовують проти українських військ плануючі авіабомби, які завдають істотної шкоди.
 
Оскільки процес прийняття рішень про ракети розтягнувся у часі, це дало можливість Росії як заздалегідь адаптувати роботу авіації, а й зробити це спокійно.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

two × 1 =

Back to top button