Україна

Звільнення та суд. Продовження скандалу з ФаріонСюжет


Звільнення та суд. Продовження скандалу з Фаріон

Національний університет Львівська Політехніка звільнив Ірину Фаріон з посади професора кафедри української мови, вона обіцяє подати позов до суду.

 
Ірину Фаріон після протестів студентів та суперечок у соцмережах таки звільнили зі Львівської Політехніки. Вона обіцяє, що це ще не кінець історії та збирається до суду.
 
У попередніх серіях
 
Скандал навколо Фаріон почався через її різку критику щодо українських військовослужбовців, які продовжують спілкуватися російською мовою. Екс-нардеп заявила, що “не може назвати їх українцями”.
 
Потім, коли її слова викликали хвилю суспільного засудження на всіх рівнях, Фаріон опублікувала листа на свою підтримку, який нібито написав кримський студент. При цьому екс-депутат не приховала його персональних даних. Згодом з’явилася інформація, що цю людину розшукали в Криму російські силовики.
 
Студенти Львівської політехніки провели масові акції із закликами звільнити викладачку, а органи студентського самоврядування закликали правоохоронні органи перевірити її заяви щодо порушення статті про “образу честі та гідності військових ЗСУ”.
 

 
СБУ взялася за справу
 
СБУ ініціювала психолого-лінгвістичну експертизу висловлювань Ірини Фаріон.
 
Кримінальне провадження було відкрито за такими статтями Кримінального кодексу України:
 
– ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками);
 
– ст. 435-1 (образа честі та гідності військовослужбовця, загрози військовослужбовцю);
 
– ст. 163 (порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфічної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер);
 
– ст.182 (порушення недоторканності приватного життя).
 
Відкритий фінал
 
Зрештою, національний університет Львівська Політехніка звільнив Ірину Фаріон з посади професора кафедри української мови.
 
“Позиція міністерства незмінна – людям, які не поділяють цінності гідності та не відчувають поваги до воїнів, немає місця в системі освіти. Сподіваюся, що СБУ в рамках відкритого кримінального провадження дасть справедливу оцінку висловлюванням та діям уже колишньої викладачки Львівської політехніки”, – заявив ” , – заявив міністр освіти України Оксен Лісовий.
 
Привід для звільнення екснардепки – порушення статті 41 Кодексу законів про працю: вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням цієї роботи.
 
Фаріон у відповідь назвала своє звільнення безпідставним і пообіцяла домагатися правосуддя в суді: “До перемоги, панове! Все тільки починається, бо кожен фініш – це, по суті, старт. Готую позов до суду”.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button