Україна

Зростання цін на продукти – Пендзин заявив, що в Україні треба запровадити продуктові субсидії – 1News

Олег Пендзин
Фото з відкритих джерел

Наразі високий ріст цін на продукти держава перекладає на плечі бізнесу, констатував Олег Пендзин

У державному бюджеті потрібно знайти 60-70 млрд грн і запровадити в Україні продуктові субсидії. Про це в ефірі “Першого Незалежного” заявив економіст Олег Пендзин.

Гість студії, коментуючи ситуацію зі зростанням цін на продукти харчування в Україні, вказав приклад, як в інших країнах вирішують таку проблему. За його словами, багато держав намагаються впливати на внутрішній ринок продовольства і ціни на ньому. Як приклад, економіст вказав Польщу – там погодилися на зменшення доходів до бюджету на 3,5 млрд дол., щоб зробити нульову ставку ПДВ на продукти харчування. За його словами, у США безкоштовно роздають харчі своїм громадянам на 90 млрд дол. на рік.

1News за темою: Стрибок цін на харчі: Експерт назвав причини здорожчання продуктів

“Україна пішла дещо іншим шляхом, ми просто є бідні, і ми обмежуємо торговельну надбавку, наприклад, 10% або примушуємо приватників, які добувають газ на території України, 20% добутого газу продавати по фіксованій ціні для підприємств, що виробляють, наприклад, соціально значущі продукти. Принципова різниця українського регулювання внутрішніх цін на продовольство зі світовими – увесь світ регулює це за рахунок бюджетів своїх країн. Ми намагаємося той високий ріст цін перекласти на плечі бізнесу”, – сказав експерт.

Гість студії поділився міркуванням, як має діяти Україна у тій ситуації, яка склалася.

“Я абсолютно упевнений, що українській державі, Міністерству фінансів, КМУ треба шукати сьогодні 60-70 млрд грн у державному бюджеті за рахунок зменшення якихось там інвестиційних статей і робити продуктові субсидії для малозабезпечених”, – наголосив Олег Пендзин.

Експерт зазначив, що такий механізм є зрозумілим, є перелік громадян, які могли б отримувати такі субсидії, а це пенсіонери, багатодітні родини та інші. Олег Пендзин додав, що такий механізм не запроваджують, бо грошей у бюджеті на це немає.

1News за темою: Проторченко про здорожчання харчів і безконтрольний експорт: Увесь світ забезпечили, а самі з чим залишилися?

Як повідомляли, порція борщу на чотирьох осіб, приготована за традиційним рецептом, обійдеться в 80,92 грн. Порівняно з лютим 2021 року ціна зросла більше ніж на 30%. Про це повідомляє Офіс ефективного регулювання.

Усі інгредієнти борщу за рік подорожчали в різній мірі: від незначних 5% до істотних 284,4%.

Слід зазначити, що в Україні до кінця дії карантину запровадили державне регулювання цін на низку харчових продуктів. Така норма передбачена постановою Кабінету міністрів, яку ухвалили на засіданні 12 січня. На які продукти держава регулюватиме ціни і як це вплине на їхню кінцеву вартість, читайте в нашому матеріалі.


Джерело

Back to top button