Україна

Зросли ціни на м’ясо в Україні у січні поточного року – 1News

Ціни на м’ясо можуть зрости на 5-10%
Фото з відкритих джерел

За словами експертів, ціни на свинину підвищилися в результаті глобальних інфляційних процесів і подорожчання живця на початку 2022 року

У січні поточного року роздрібні ціни на охолоджену свинину були в середньому на 7,7% вище, ніж рік тому, при цьому яловичина подорожчала на 31%, а куряча тушка і філе – на 28% і 30,5% відповідно. Про це повідомляють аналітики Асоціації “Свинарі України”.

“Подорожчання свинини значно поступається підвищенню цін на інші види м’яса за аналогічний період. Так, за даними Держстату, середня споживча ціна кілограма яловичини в січні склала 195,6 грн/кг, що майже на 31% дорожче, ніж у січні 2021-го. Куряча тушка зросла в ціні на 28% (до 73,5 грн/кг), а куряче філе — на 30,5% (до 122,65 грн/кг)”, – йдеться в повідомленні.


Аналітики відзначили, що середня січнева ціна свинячої корейки та стейка піднялася на 10-11% – до 151 і 164 грн/кг відповідно. Тазостегнова частина та ошийок додали близько 3,5% в порівнянні з торішньою відміткою. Їх ціна в перший місяць 2022-го склала 116,5 і 147,9 грн/кг відповідно.

За словами експертів, ціни на свинину підвищилися в результаті глобальних інфляційних процесів і подорожчання живця на початку 2022 року.

1News за темою: Економісти прогнозують зростання цін: Скільки коштуватимуть м’ясо, хліб, олія та овочі

Також відзначили, що ціна закупівлі живих тварин в січні 2022 року була в середньому на рівні 47 грн/кг. При цьому такий рівень не покриває стрімкого подорожчання енергоносіїв і подальшого зростання вартості кормових інгредієнтів. А значить, виробники свинини продовжують працювати на межі рентабельності або навіть у збиток.

Ціни на м’ясо в Україні:

  • Ціни на куряче філе, яловичину і свинину у вересні 2021 року у порівнянні з груднем попереднього року зросли на 25,5%, 18,8% і 7,4% відповідно.
  • У жовтні 2021 року в Україні ціни на яловичину злетіли до річного максимуму. Зокрема, в Києві середня ціна на яловичину коливалася від 130 гривень за кілограм фаршу, до майже 400 гривень за кілограм стейка.
  • Експерти прогнозували, що ціни на м’ясо в Україні можуть злетіти вдвічі.
  • У листопаді 2021 року кілограм свинини продавали в середньому по 131 гривні.
  • Станом на 16 листопада 2021 року на одному з ринків Києва генеральське сало коштувало 350 гривень за кілограм, звичайне сало – 170 грн.
  • Станом на 13 грудня 2021 року, на тлі захмарних цін імпорт свинини в Україну перевищив експорт у 10 разів.
  • Станом на початок грудня 2021 року кількість свиней у сільськогосподарських підприємствах України склала 3,61 млн гол, що на 1,1% менше, ніж на відповідну дату минулого року.
  • За підсумками 2021 року в Україні зросли закупівельні середні ціни на м’ясо.
  • Станом на 14 січня 2022 року  середня ціна свинини в живій масі склала 48,5 грн/кг, що на 2,5% нижче, ніж у минулому.
  • Станом на 4 лютого 2022 року середня ціна свинини живою масою зменшилася на 2,5% у порівнянні з попереднім тижнем і склала 43,7 грн/кг.
1News за темою: “Ми вже забули про м’ясо або рибу”: Українці розповіли, що найбільше вдарило по кишенях через зростання цін

Раніше повідомлялося, що порція борщу на чотирьох осіб, приготована за традиційним рецептом, обійдеться в 80,92 грн. У порівнянні з лютим 2021 року ціна зросла більше ніж на 30%. Всі інгредієнти борщу за рік подорожчали в різній мірі: від незначних 5% до істотних 284,4%.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button