Україна

Знакове рішення США. Коли чекати перші F-16?Сюжет


Знакове рішення США. Коли чекати перші F-16?

Вашингтон для захисту від російських загарбників схвалив відправку в Україну F-16 з Данії та Нідерландів.

Сполучені Штати дозволили Данії та Нідерландам відправити винищувачі F-16 в Україну.
Станеться це щойно завершиться навчання пілотів.

Зазначимо, що поки не були озвучені конкретні терміни щодо того, коли саме ЗСУ отримають літаки, але західні ЗМІ вже назвали рішення США знаковим.

Обіцянка Вашингтона

Державний секретар США Ентоні Блінкен в листі своїм датським і нідерландським колегам підтримав постачання Києву винищувачів від третіх країн.

“Я пишу, щоб висловити повну підтримку Сполучених Штатів як передачі Україні винищувачів F-16, так і навчання українських пілотів кваліфікованими інструкторами F-16”, – цитує слова держсекретаря Reuters.

Блінкен також зазначив: “Залишається критично важливим те, що Україна здатна захистити себе від триваючої російської агресії та порушення її суверенітету”.

За його словами, схвалення цих запитів дозволить Україні “в повній мірі скористатися своїми новими можливостями, щойно перший набір пілотів завершить навчання”.

Реакція на рішення США

Зазначимо, що коаліція винищувачів складається із 11 країн. При цьому саме члени НАТО – Данія та Нідерланди очолюють міжнародні зусилля з підготовки пілотів, допоміжного персоналу, а також обслуговування літаків і, зрештою, надання Україні F-16.

“Ми вітаємо рішення Вашингтона прокласти шлях для відправки винищувачів F-16 в Україну”, – заявив міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хьокстра в Twitter.

“Зараз ми будемо далі обговорювати цю тему з нашими європейськими партнерами”, – додав він.

Данія також повідомила, що зараз буде обговорюватися питання надання Києву літаків.

“Уряд кілька разів говорив, що передача є природним наступним кроком після навчання. Ми обговорюємо це з найближчими союзниками, і я очікую, що незабаром ми зможемо бути більш конкретними щодо цього”, – сказав міністр оборони Данії Якоб Еллеманн-Єнсен для інформаційного агентства Ritzau.

Що по строкам

Нагадаємо, тривалість експрес курсу пілотування F-16 становить дев’ять місяців, а загальний американський стандарт – півтора року. Проте залежно від результатів тестування українських пілотів на симуляторах, ці терміни можуть бути суттєво скорочені. За самими оптимістичними прогнозами строк навчання може скласти від двох до шести місяців.

Пресслужба міністерства оборони Данії сьогодні заявила, що українці почнуть навчання на винищувачах F-16 наприкінці серпня, повідомляє CNN. Як зазначається, у навчанні візьме участь коаліція з 11 країн. Детальнішої інформації Міноборони Данії не повідомило.

В свою чергу речник Повітряних сил Юрій Ігнат також повідомив, що Київ працює в тісних консультаціях із союзниками й хотів отримати винищувачі ще з початку розв’язаної Росією великої війни.

“Пілоти скоро навчатимуться. І, сподіватимемося, що затягування цього процесу, навчання інженерного складу та інші процеси не відбуватимуться”, – додав Ігнат.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button