Україна

Зеленський звернувся до парламенту Норвегії


Зеленський звернувся до парламенту Норвегії

Норвегія створила прецедент довгострокової фінансової підтримки держави, яка захищає свою незалежність, наголосив український президент.

Президент України Володимир Зеленський виступив по відеозв’язку перед норвезьким парламентом Стортингом і звернувся до народу Норвегії. Про це стало відомо у четвер, 16 лютого.

Глава держави заявив, що програма підтримки України з боку Норвегії, яка розрахована на п’ять років, створює прецедент гарантовано стійкої підтримки боротьби за свободу.

“Жодна людина на Землі сьогодні не скаже, що саме трапиться за цей час – п’ять років. Але всі ми точно розуміємо, чого не станеться. Росія не подолає нашу з вами єдність – усіх, хто цінує свободу. Кремль не зробить залякування та терор новою нормою для Європи. Держава-терорист не переконає нікого, що вбивати та грабувати краще, ніж жити за законом та співпрацювати. І російський прапор не вкорениться на окупованій території України”, – сказав Зеленський.

“Ви допомагаєте нам засобами ППО, і це захищає наші міста від російського терору. Ви допомагаєте нам протитанковою зброєю та артилерією. Ви допомагаєте нам із відновленням енергетики. А тепер ви створюєте прецедент довгострокової фінансової підтримки держави, яка захищає свою незалежність”, – зазначив президент.

За його словами, цей прецедент важливий, тому що “дає відчуття, що завтра поряд з тобою буде надійний партнер, який так само, як і ти цінує життя і людей”.

“Це так само точно, як те, що ваші NASAMS захищають наше небо. Я особливо дякую вам за них! Бо щодня і щоночі нам потрібна ППО – це питання життя для України”, – зазначив Зеленський.

Він сказав, що “ми пройшли колосальний шлях з моменту мого першого звернення до Стортингу. І ми ще маємо попрацювати для перемоги – це очевидно. Ми ще багато маємо зробити на полі бою в Україні”.

“І ми ще повинні берегти нашу з вами пильність, щоб не втратити єдність світу і постійно зміцнювати стійкість наших партнерів. Але в нас уже є впевненість, що наприкінці шляху, хоч би яким колосальним він був, ми залишимося вільними, точно знайдемо мир і збережемо повагу до себе самих і один до одного. Тому що ми з вами не зраджуємо собі, і це найголовніше. Ми з вами діємо системно та довго, а це найефективніше”, – резюмував Зеленський.

Раніше повідомлялося, що Норвегія виділить Україні понад 7 млрд доларів протягом п’яти років. Пакет допомоги включає кошти на реконструкцію та зброю для ЗСУ.


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button