Україна

Зеленський: Шантаж не дозволений нікому


Зеленський: Шантаж не дозволений нікому

Позиція України завжди була і буде максимально чіткою: ніхто не має права руйнувати продовольчу безпеку будь-якого народу.

У вечірньому відеозверненні до народу в понеділок, 17 липня, президент України Володимир Зеленский наголосив на важливості продовження зернової угоди.

“Позиція України завжди була і буде максимально чіткою: ніхто не має права руйнувати продовольчу безпеку будь-якого народу. Якщо купка людей десь там у Кремлі вважає, що вони нібито мають право вирішувати, чи буде їжа на столах в Єгипті або в Судані, в Китаї або в Індії, в Туреччині або в Індонезії… то світ має можливість показати, що шантаж не дозволений нікому”, – заявив президент України.

Зеленський повідомив про кроки для відновлення дії зернової ініціативи.

“Я направив офіційні листи президенту Туреччини Ердогану і Генсеку ООН Гутеррішу з пропозицією продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи або її аналога у тристоронньому форматі – так, як це найнадійніше. Україна, ООН і Туреччина спільно можуть забезпечити роботу продовольчого коридору та інспектування суден. Африка має право на стабільність. Азія має право на стабільність. Європа має право на стабільність. А отже, ми всі повинні дбати про безпеку – про захист від російського божевілля. Українське продовольство – це базова безпека для майже 400 мільйонів людей”, – підкреслив Зеленський.

Президент коротко повідомив про результати угоди.

“Результати нашої Чорноморської зернової ініціативи красномовні: майже 33 мільйони тонн агропродукції були експортовані до 45 держав світу. 60% обсягів пішли в країни Африки та Азії, зокрема Алжир, Туніс, Лівія, Єгипет, Кенія, Ефіопія, Сомалі, Судан… Також пішли і в Китай, і в Індію, і в Бангладеш, в Індонезію, Пакистан, Ірак, Ліван, Ємен… Дуже важливо – наш продовольчий експорт дозволяє рятувати життя в таких країнах, як Ємен і Сомалі… різних людей… різної релігії, різного етнічного походження… Але вони всі однаково мають право на життя! І це право світ повинен захищати”, – наголосив Зеленський.

Нагадаємо, сьогодні у Кремлі заявили про припинення дії зернової угоди нібито через невиконання умов, також Москва відкликала гарантії безпеки у Чорному морі. Тим часом на світових біржах почали зростати ціни на пшеницю.

Вихід Росії із “зернової угоди”: які наслідки

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button