Україна

Зеленський розробляє закон про національні спільноти

Він заявив, що до написання законопроєкту про національні спільноти України "підключилися багато людей, цей законопроєкт уже готовий та скоро його буде оприлюднено"

Український президент Володимир Зеленський виступає за заміну терміна “національні меншини” на “національні спільноти”.

Про це він заявив на форумі “Україна 30. Гуманітарна політика”, – інформує 1NEWS.

“Зараз іде активна робота над законом про національні спільноти України. Саме спільноти, не меншини. Я вважаю, що це дуже важливо звучить “національні спільноти”, оскільки жодна національність у нашій державі не має почуватися меншиною, не має почуватися менш важливою, або менш захищеною, або менш щасливою”, – заявив Зеленський.

Він також пояснив, що ” ніхто не може бути в меншості, оскільки всі ми громадяни України, всі ми рівні, всі ми гідні, рідні і це є наша велика держава, і Україна – наш великий дім”.

Президент Зеленський та його офіс поставили “завдання щодо розроблення якісно нового і прогресивного законодавства в цій сфері”.

Він заявив, що до написання законопроєкту про національні спільноти України “підключилися багато людей, цей законопроєкт уже готовий та скоро його буде оприлюднено”.

Закон “Про національні меншини в Україні” діє з 1992 року. У 1995 році Україна підписала, а у 1997-му ратифікувала Рамкову конвенцію Ради Європи про захист національних меншин. Крім того, в РЄ у 1998 році набула чинності Європейська хартія регіональних мов та мов меншин, що визначає засади захисту мов, якими користуються традиційні меншини. Україна ратифікувла цю хартію у 2003 році.

Термін “національні меншини” застосовується і в Конституції України. Для її зміни використовується особлива процедура.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button