Україна

Зеленський озвучив всі п’ять питань всенародного опитування

Президент України Володимир Зеленський оголосив наступні запитання, на які мають відповісти громадяни в межах загальнонаціонального опитування 25 жовтня. Про це 1News повідомила прес-служба Глави держави.

«Питання номер три: чи потрібно скоротити Верховну Раду України до 300 народних депутатів?» – сказав Глава держави у своєму відеозверненні.

Четверте запитання, за його словами, стосуватиметься можливості легалізації в Україні медичного канабісу для зменшення болю у важкохворих.

В Офісі Президента навели аргументацію щодо важливості цього питання: “Аргументи прибічників цієї ідеї відомі: коноплі без наркотичного ефекту можуть використовуватися як ефективне та легке знеболювальне. Що особливо важливо для людей з онкологічними захворюваннями, які, поки канабіс залишається нелегальним, змушені рятуватися за допомогою набагато важчих та небезпечніших за наслідками для організму препаратів. Також застосування медичної марихуани у державах, які це вже дозволили, демонструє її ефективність при депресіях, посттравматичному стресовому розладі, що є важливим для військовослужбовців, які повертається додому з війни. Активно використовується група препаратів і при низці інших тяжких станів і захворювань. За попередніми підрахунками, не менше двох мільйонів українців потребують саме таких препаратів. Якщо, зрозуміло, ми хочемо дбати про належну якість їхнього життя. Аргументи опонентів цієї ідеї також відомі. Вони наголошують на тому, що під виглядом медичних препаратів можуть розповсюджуватися й наркотичні речовини. Але ефективною є та держава, яка нівелює ризики та використовує з користю для народу усі можливості, які існують”.

Останнє, п’яте запитання присвячене темі безпеки держави, а саме – виконанню гарантій територіальної цілісності України згідно з положеннями Будапештського меморандуму.

«Чи потрібно Україні на міжнародному рівні підняти питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом, для відновлення її державного суверенітету та територіальної цілісності», –  запитує Президент.

В той же час в Офісі Президента прокоментували питання щодо зменшення кількості народних депутатів. Там нагадали, що ще в серпні 2019 року Президент Володимир Зеленський на виконання своєї передвиборчої програми ініціював законопроект про внесення змін до Конституції, яким, зокрема, пропонується зменшити кількість народних депутатів до трьохсот. Цей законопроект уже був попередньо схвалений Верховною Радою та проаналізований Конституційним Судом, який дійшов висновку про те, що ініціатива Глави держави відповідає вимогам Основного закону.

«Для реалізації цієї ініціативи потрібне фінальне голосування парламенту з результатом не менше 300 голосів «за». Це неможливо реалізувати силами виключно фракції партії «Слуга Народу», яка підтримує курс Володимира Зеленського. Саме тому Президент запропонував народу сказати своє слово та остаточно переконати політиків, що не варто чіплятися за більшу кількість мандатів у Верховній Раді. Кількість точно не дорівнює якості», – говориться у роз’ясненні.

ОП зазначають, що якщо люди скажуть «так», жоден політик – скільки б у нього не було фінансового, медійного або партійного впливу – не зможе заперечити волю народу.

«Мотивація необхідності ухвалення колегіального рішення про зменшення кількості депутатів цілком очевидна. В Україні відбулася глибока реформа децентралізації. Це означає, що на місця були передані як більші повноваження, так і суттєво більші фінансові можливості для їхньої реалізації. Відповідно, після зміни балансу між центральною та місцевою владою виникла потреба і в більшій концентрації фаховості на рівні національного парламенту. Звична для нас кількість народних депутатів України є завеликою та породжує спокусу для численних гравців з об’ємним лобістським ресурсом дарувати місця у списках своїх партій як винагороду за багатолітнє попутництво. Вважаємо, що депутатський мандат не може бути винагородою. Зменшення кількості народних обранців може позитивно позначитися на якості представництва інтересів виборців. Зросте конкуренція за депутатський мандат. Парламент стане ще професійнішим, що конче необхідно державі сьогодні. А 300 народних обранців є абсолютно виправданою кількістю депутатів з урахуванням нового адміністративно-територіального устрою країни», – додали в ОП.

Офіс Президента наголосив, що ініційоване Президентом загальнонаціональне опитування не є референдумом, а отже, не матиме прямих юридичних наслідків. змінити Президент, запровадивши практику реального народовладдя в Україні.

https://www.facebook.com/zelenskiy95/videos/2658823191034707/?t=0

Раніше Володимир Зеленський розповів, що перше запитання загальнонаціонального опитування стосуватиметься можливості запровадження довічного ув’язнення за корупційні діяння в особливо великих розмірах, друге присвячене необхідності впровадження на Донбасі вільної економічної зони.

Президент нагадав, що відповідь на всі ці запитання українці зможуть дати 25 жовтня 2020 року.

Також Володимир Зеленський закликав залишати в коментарях на офіційних сторінках у соцмережах питання, які варто включити до наступних опитувань.

З ініціативи Глави держави у день проведення місцевих виборів 25 жовтня українцям буде поставлено п’ять суспільно важливих запитань. Це опитування, на відміну від референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків, проте дасть можливість кожному громадянину висловитися щодо важливих для суспільства питань.

Back to top button