Україна

Зеленський отримав запрошення на саміт НАТО


Зеленський отримав запрошення на саміт НАТО

Єнс Столтенберг визнав, що місце України – в НАТО, але при цьому висловив сумнів, що Київ отримає запрошення в Альянс на саміті у Вашингтоні.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запросив президента Володимира Зеленського на саміт Альянсу, який відбудеться у Вашингтоні у липні. Про це він сказав на пресконференції у Києві, 29 квітня.

“Сьогодні ми обговорили підготовку до липневого саміту НАТО. Я з нетерпінням очікую можливості вітати вас (Зеленського – ред.) у Вашингтоні на цій зустрічі. Союзники вже домовилися планувати посилення ролі НАТО в координації безпекових рішень і підготовці кадрів для України” – заявив Столтенберг.

Він зазначив, що місце України – в НАТО, і одного дня вона стане його членом, але при цьому висловив сумнів, що Київ отримає запрошення в Альянс у Вашингтоні.

“Щоб ухвалити це рішення, нам потрібна згода всіх союзників, нам потрібен консенсус, а не більшість, тобто треба згода всіх 32 членів. І я не очікую, що ми матимемо таку згоду до саміту у липні. Але я вважаю, що ми зможемо продемонструвати, що ми наближаємо Україну ще ближче до членства і хочемо якнайскоріше того дня, коли Україна приєднається до нас як повноправний член”, – сказав Столтенберг.

За його словами, триває робота для забезпечення взаємосумісності України і НАТО, відповідності стандартам Альянсу, щоб одного дня, коли “будуть виконані політичні умови, Україна могла стати членом негайно”.

У свою чергу Зеленський вважає, що саміт НАТО у Вашингтоні “може стати моментом сили для Альянсу або – ні”.

“Саме там вирішиться, чи буде у ворога Альянсу можливість накладати вето на посилення НАТО. І це вирішується саме в питанні щодо України. Україна заслуговує на запрошення до НАТО. І нашою силою, і нашим захистом спільних цінностей, і нашим значенням для майбутнього всієї Євроатлантики”, – наголосив він.

Раніше очільник Держдепу США Ентоні Блінкен заявив про наближення України до стандартів НАТО. В кінці листопада 2023 року Київ за підсумками Ради Україна-НАТО отримав від Альянсу рекомендації щодо вступу в організацію.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button