Україна

Зеленського просять забрати українське громадянство у переможця виборів на Донеччині

Народний депутат від фракції «Голос» Роман Лозинський направив депутатський запит до Президента України Володимира Зеленського із закликом позбавити переможця довиборів на окрузі №50 у Донецькій області Андрія Аксьонова українського громадянства. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, повідомляє 1News.

Депутат аргументує всій запит тим, що Аксьонов ймовірно має російське громадянство, про що повідомляли ЗМІ.

«Як зараз не дати негіднику-сепаратисту стати народним депутатом України? Законний спосіб наступний: президент Зеленський мусить позбавити Аксьонова громадянства України. На підставі набуття російського паспорта (подвійного громадянства) Саме із такою вимогою я спрямовую депутатський запит до президента», – пише Лозинський.

За його словами, процедура передбачає голосування за цей запит у залі Парламенту, яке має відбутися 16 квітня.

«Якби органи влади належно спрацювали вчасно, зараз би не було шансу потрапити до ВРУ поплічника терористів «ДНР» і одного з організаторів псевдо-референдуму в 2014-му. Оскільки було щонайменше дві підстави відмовити йому в реєстрації на виборах (ст.159 ВКУ):

  1. Наявність російського паспорта. Наслідком мало би бути позбавлення українського громадянства, а відтак і права балотуватися на виборах.
  2. Обвинувальний вирок суду за сепаратизм, або ж за фактом корупції – щонайменше з 2018 року триває слідство», – зазначає депутат.

Але, на жаль, так не сталося. «Тепер найшвидшим і законним способом недопущення громадянина країни-окупанта під купол Ради – це прийняття рішення президентом про втрату ним громадянства України. Так, Зеленський може і має це зробити. Підстава – добровільне набуття Аксьоновим громадянства іншої держави. І так, це означає ще одні позачергові довибори у 50-му окрузі на Донеччині», – додав Лозинський.

Нагадаємо, Андрій Аксьонов, чинний міський голова Добропілля, переміг на довиборах по округу №50 у Донецькій області. Він набрав більше 65% голосів.

В той же час, друге місце посів представник Партії Шарія, адвокат Валентин Рибін.

Третьою стала кандидатка від «Європейської солідарності», підозрювана у вбивстві журналіста Павла Шеремета, Юлія Кузьменко.

Зазначимо, що за інформацією ЗМІ Аксьонов сприяв проведенню так званого «референдуму» за формування «ДНР».

У мережі є відео, на якому він підтримує цей «референдум».

У 2017 році народний депутат Дмитро Лубінець, заявив, що в Андрія Аксьонова є російський паспорт. Згодом це було підтверджено довідкою з Податкової РФ.

Лубінець заявляв, що російський паспорт Аксьонов отримав у Криму.

За незаконний перетин кордону з окупованим Кримом прокуратура завела на Аксьонова справу.

Сам він спростовує інформацію про те, що має російський паспорт.

Back to top button