Україна

Збиття А50: Forbes оцінив вірогідність версії із застосуванням С-200


Збиття А50: Forbes оцінив вірогідність версії із застосуванням С-200

Україна, схоже, і справді змогла модернізувати старі радянські ракети, однак, питання на мільярд доларів: скільки цих ракет залишилося в України.

Україна, ймовірно, дійсно змогла модернізувати дуже старі ракети 5В28, які призначені для стрільби з комплексів С-200. Це дало їй можливість діставати російські літаки на таких відстанях, де їм не загрожує навіть американський ЗРК Patriot, пише видання Forbes.

Після збиття вже другого російського А-50 автори публікації схиляються до думки, що Україна справді використовує саме С-200.

Попри те, що комплекс С-200 вважається застарілим – його прийняли на озброєння у 1967 році – це єдина українська система, яка здатна вражати літаки на відстані як мінімум 250 кілометрів. Україна застосовувала перероблені С-200 для ударів по землі, як росіяни роблять з ракетами до С-300 та С-400. Проте повітряні цілі такими ракетами ще не збивали.

Офіційно Україна зняла з експлуатації свої С-200 ще у 2013 році, відправивши пускові та ракети до них на склад. Проте ще до початку вторгнення РФ українська влада розглядала варіанти відновлення та модернізації С-200. Судячи з точності, яку продемонстрували ракети під час наземних ударів – модернізація все ж відбулася.

“Тепер питання на мільярд доларів: скільки ракет 5В28 залишилося в України? Військово-повітряні сили України могли володіти сотнями – навіть тисячами – ракет, коли зняли С-200 приблизно у 2013 році. Але великі, наповнені хімікатами ракети не існують вічно. Тому, можливо, українці отримали свіжі партії 5В28 від своїх союзників, які досі експлуатують С-200. Поляки, можливо. Або навіть болгари”, – резюмує видання.

Як повідомлялося, у п’ятницю увечері ЗСУ знищили російський літак А-50У над Краснодарським краєм РФ. Це вже другий такий літак, збитий у 2024 році. 14 січня над акваторією Азовського моря був збитий А-50 та пошкоджений Іл-22М.

Пізніше Українська правда з посиланням на свої джерела в ГУР повідомила, що А-50 збили за допомогою модернізованої ракети до радянського ЗРК С-200. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button