Україна

Заважають автобусам. Протести на кордоні з Польщею


Заважають автобусам. Протести на кордоні з Польщею

Українські прикордонники не фіксують проблем із проїздом пасажирського транспорту безпосередньо через кордон із Польщею, але не виключають, що іноді їхній рух може бути ускладнений.

Ситуація на кордоні України із Польщею загострилася. Віце-прем’єр-міністр Олександр Кубраков повідомив, що польські протестувальники разом із місцевою поліцією почали зупиняти пасажирські автобуси, які їдуть до Польщі та Польщі.
 
Погані новини
 
“Із заблокованого польського кордону надходять неприємні новини. Протестувальники та поліція зупиняють автобуси, які прямують до Польщі та з Польщі. Пасажирів тримають без жодних пояснень”, – повідомив Кубраков.
 
Він назвав такі дії щодо українців неприпустимими, оскільки під час війни в Україні пасажирами таких автобусів є “жінки з малолітніми дітьми, соціально незахищені верстви населення, військовослужбовці, які повертаються чи їдуть на навчання та транзитні люди”.
 
“Спроба зробити їх заручниками протесту виглядає недоречною для цивілізованого світу”, – написав міністр.
 
Кубраков не уточнював, у районі яких КПП сталися ці випадки і як масово.
 
Після заяви Кубракова український консул у Польщі попрямував до пункту перетину кордону Ягодин-Дорогуськ.
 
“У зв’язку з появою інформації про безпідставні затримки польськими протестувальниками пасажирських автобусів перед пунктом пропуску в Дорогуську на місце негайно виїхав консул Генерального консульства України в Любліні. Консулом будуть проведені необхідні розмови на місці, щоб унеможливити будь-які затримки руху пасажирських автобусів”, – заявив посол. України у Польщі Василь Зварич.
 
Він додав, що рух авто та пасажирських автобусів має відбуватися без будь-яких перешкод, як і досі.
 
Версія прикордонників
 
Українські прикордонники не фіксують проблем із проїздом пасажирського транспорту безпосередньо через кордон із Польщею, але не виключають, що іноді їхній рух через місця, де перебувають польські протестувальники, на відстані від кордону, може бути ускладненим.
 
“Державна прикордонна служба України не отримувала інформації від польської сторони, що протестувальники на території Польщі обмежують або блокують рух пасажирських автобусів. Те, що ми фіксуємо в наших пунктах пропуску: автобуси після оформлення виїжджають у бік Польщі та суміжний бік їх приймає, а також те , що автобуси прибувають з Польщі до України Дати повну оцінку тому, що відбувається на території Польщі, я не можу. не можна виключати, що проїзд автобусів через ці блокадні місця може бути утруднений”, – заявив речник Державної прикордонної служби полковник Андрій Демченко.
 
Блокада продовжується
 
У понеділок 11 березня польські фермери заблокували рух вантажівок з України у напрямку Польщі на двох пунктах пропуску: Угринов та Устилуг.
 
Крім того, перед пунктом пропуску “Зосин-Устилуг” протестувальники на виїзд з України також не пропускатимуть жодної вантажівки. На в’їзд в Україну польські ферми пропускатимуть по 6 вантажних автомобілів щогодини.
 
На напрямі пунктів пропуску “Дорогуськ-Ягодин”, “Зосин-Устилуг”, “Довгобичув-Угринів”, “Хребені – Рава-Руська”, “Медика-Шегині” обмеження руху для вантажних транспортних засобів продовжується.
 
“Станом на зараз польськими фермерами блокується п’ять напрямків. Тому що, нагадаю, у ніч з 8 на 9 березня польські фермери припинили блокування напряму через пункт пропуску “Краковець-Корчова”. За ці останні дні ми бачимо інтенсивність руху саме цим пунктом пропуску” досить висока з можливістю перетину кордону в обох напрямках, але, звичайно, і на цьому напрямку черга залишається: станом на ранок це близько 600 вантажівок… За п’ятьма напрямками, де блокування руху триває або утруднюється рух для вантажних транспортних засобів станом на ранок у черзі – 1700 вантажівок, найбільше на пункті пропуску “Ягодин””, – повідомив Демченко.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button