Україна

Затверджено проєкт держбюджету на 2025 рік


Затверджено проєкт держбюджету на 2025 рік

Видатки на оборону зростуть щонайменше до 2,22 трлн гривень. Більш як 400 млрд грн уряд виділяє на соціальний захист.

Уряд затвердив проєкт державного бюджету на наступний рік. Про це 12 вересня повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

“Попри всі виклики та невизначеність, уже 3-й бюджет під час повномасштабної війни подаємо вчасно. Доходи очікуються на рівні 2 трлн грн. Видатки бюджету плануються на рівні 3,6 трлн грн”, – зазначив він.

За словами Шмигаля, пріоритет цього бюджету – оборона та безпека України. Усі внутрішні ресурси будуть направлені на ці цілі.

Видатки на оборону зростуть щонайменше до 2,22 трлн гривень, буде більше грошей на українську зброю, техніку та дрони.

Другим пріоритетом є фінансування захищених статей бюджету. Більш як 400 млрд грн уряд виділяє на соціальний захист. Пенсії будуть проіндексовані, субсидії виплачуватимуться всім, хто цього потребує.

211 млрд грн підуть на охорону здоровʼя, майже 170 млрд грн – на освіту.

Третій пріоритет держбюджету – підтримка регіонів та бізнесу. Місцеві бюджети й надалі отримуватимуть допомогу за рахунок дотацій і субвенцій.

Шмигаль зазначив, що передбачені кошти на програми пільгового кредитування та гранти для підприємців. Також буде продовжена програма гуманітарного розмінування та програма єОселя.

Глава уряду додав, що новацією цього бюджету стане реалізація нової моделі управління публічними інвестиційними проєктами, яка зробить капітальні видатки прозорішими й ефективнішими. Пріоритетом будуть, зокрема, відновлення, енергетичні проєкти й реалізація нової ветеранської політики.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №11417 про збільшення видатків на оборону у 2024 році на 500 млрд гривень.

Як повідомлялося, сектор безпеки та оборони у січні-липні 2024 року дістав один трильйон гривень з держбюджету – 58,1% від усієї суми видатків загального фонду.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

two × five =

Back to top button