Україна

Заступницю голови Нацбанку підозрюють у державній зраді та розкраданні грошей – ЗМІ

Ініціатором відновлення розслідування проти Катерини Рожкової міг бути нинішній голова НБУ Кирило Шевченко або хтось із посадовців Офісу президента

Проти першого заступника голови НБУ Катерини Рожкової та кількох співробітників НБУ, які працювали над розслідуванням та націоналізацією Приватбанку у 2016 році, ведеться розслідування – їм загрожують потенційні звинувачення у держзраді та розкраданні.

Про це пише Kyiv Post з посиланням на відповідний документ Офісу генпрокурора, – інформує 1NEWS.

“Причина? НБУ поділився інформацією з компаніями, включаючи детективну компанію Kroll Inc., консалтингову компанію AlixPartners та юридичні фірми Hogan Lovells and Asters. Перераховані структури – компанії, які Україна офіційно найняла для розслідування або сприяння націоналізації Приватбанку, якому на момент націоналізації у 2016 році не вистачало 5,5 млрд доларів. Його колишні власники Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов нібито привласнили гроші банку через шахрайські кредити та відмивання грошей. Робота Kroll була невід’ємною частиною викриття втрати коштів”, – пише видання.

Газета нагадує, що Коломойський та Боголюбов заперечують звинувачення у розкраданні коштів та оскаржують націоналізацію Приватбанку в судах.

Рожкова заявила Kyiv Post, що їй невідомі будь-які очікувані звинувачення проти неї, але в нападках на співпрацю НБУ з іноземними компаніями нема нічого нового.

“Коломойський постійно намагався отримати доступ до слідства різними способами.  Вони вдарили по НБУ, щоб він припинив співпрацю з цими компаніями, намагалися публічно дискредитувати це співробітництво, кажучи, що воно було дорогим, що ми не знаємо, куди йдуть гроші”, – сказав журналіст Андрій Яніцький, який розслідував справу націоналізації Приватбанку та написав про це книгу.

“Дійсно, Коломойський неодноразово намагався порушити державну співпрацю з іноземними компаніями, використовуючи різні заяви та PR-кампанії. Співпраця досліджувалась епізодично державними органами, включно з НАБУ у 2019 році та ДБР. На сьогодні з цього нічого не вийшло”, – пише видання.

За словами джерел Kyiv Post, ініціатором відновлення розслідування міг бути нинішній голова НБУ Кирило Шевченко або хтось із посадовців Офісу президента, розслідування проводиться СБУ та ДБР.

У НБУ відмовились коментувати інформацію, в СБУ заявили, що прокоментують пізніше.

НБУ, Офіс Зеленського та ДБР на момент публікації статті на момент публікації не відповіли на запит.

“Останні заходи щодо розслідування співпраці НБУ з іноземними компаніями вийшли з офісу Зеленського. Це може бути черговою спробою позбутися Рожкової, яка протистоїть Шевченкові. Глава НБУ проголосував за її догану після того, як вона поспілкувалася з Kyiv Post. Він також позбавив Рожкову функцій банківського нагляду. Пізніше Рожкова заявила про спроби цензурувати її інтерв’ю для видання “Новое время”. НБУ заперечує спробу цензури”, – підкреслює газета.

Back to top button