Україна

Загроза наступу РФ – країни Веймарського трикутника ухвалили декларацію – 1News


Фото з відкритих джерел

Зазначається, що  Польща, Франція і Німеччина готові брати конструктивну участь “у змістовних та орієнтованих на результат дискусіях з питань безпеки, що становлять взаємний інтерес”

“Лідери закликають Росію до деескалації ситуації на українському кордоні та початку змістовного діалогу щодо безпеки на європейському континенті. Вони підкреслюють, що будь-яка подальша військова агресія Росії проти України матиме значні наслідки та високу ціну”, – йдеться в декларації.

Зазначається, що  три країни готові брати конструктивну участь “у змістовних та орієнтованих на результат дискусіях з питань безпеки, що становлять взаємний інтерес”.

“Вони продовжуватимуть тісно координувати свою роботу разом із партнерами по ЄС та союзниками по НАТО для забезпечення миру та стабільності в євроатлантичному регіоні”, – йдеться у документі.

1News за темою: Ми готові понести високу ціну: Бербок про санкції проти РФ

Лідери погодилися, що Альянсу необхідно постійно підтримувати можливості стримування та оборони і бути готовими, за необхідності, адаптуватися до подальшого погіршення середовища безпеки, у тому числі в рамках посилення передової присутності НАТО.

Також лідери трьох країн висловили серйозну стурбованість з приводу нарощування Росією військ в Україні та навколо неї і підтвердили свою підтримку територіальній цілісності та суверенітету України. Крім того, вони високо оцінили позицію України, яка “продовжує політику стримування та дипломатичного підходу до розв’язання кризової cитуації”.

У резолюції Дуда, Шольц та Макрон заохочують до подальших дипломатичних зусиль і підтримують Нормандський формат для реалізації Мінських домовленостей.

“Учасники Веймарського трикутника і надалі співпрацюватимуть з усіма зацікавленими сторонами для гарантування безпеки та стабільності в регіоні, а також територіальної цілісності та суверенітету України”, – наголошується в Берлінській декларації.

1News за темою: Санкції США проти РФ можуть торкнутися і економіки Китаю, – Салліван

Раніше повідомлялося, що високий представник Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель не вважає, що зараз світ стоїть на порозі повномасштабної війни. Однак він вважає, що Росія чинить тиск, щоб обговорити з Києвом безпеки в Європі.

Також Боррель допустив можливість провести Раду міністрів закордонних справ Євросоюзу в Києві. Він наголосив, що це стане демонстрацією солідарності з Україною.

Він розповів, що на засіданні обговорювалася ідея проведення Ради глав МЗС Євросоюзу не в Брюсселі, яка запланована на 21 лютого поточного року.

Крім цього, Боррель уточнив, що у разі якщо пропозицію підтримають всі країни ЄС, то наступна зустріч може пройти в Києві.


Джерело

Back to top button