Україна

Забруднення Десни накопичились під зруйнованим мостом у Чернігові


Забруднення Десни накопичились під зруйнованим мостом у Чернігові

Міндовкілля пояснює, що причиною цього стали природні особливості рельєфу дна річки та характер течії.

Забруднення в річці Десна станом на понеділок, 10 вересня, накопичилося в межах Чернігова в місці зруйнованого автомобільного мосту. Про це повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

“Причинами накопичення забруднення в межах зруйнованого автомобільного мосту були природні особливості рельєфу дна річки та характер течії. Проведені нами заходи перешкоджають просуванню забруднення вниз по течії, але нині цього ще недостатньо, щоб зупинити мор риби у місці концентрації забруднення… Міндовкілля співпрацює з ПрАТ АК Київводоканал щодо розробки комплексу заходів на випадок можливого погіршення якості води біля питних водозаборів. Але звертаємо увагу, що на сьогодні такі ризики відсутні”, – сказано в повідомленні.

До впадання в Десну забруднення просувалося річкою Сейм суцільною масою темної води. Під час потрапляння в Десну 27 серпня вона почала розбавлятися і фрагментуватися. Сьогодні відомо про випадки мору риби в Чернігові, селах Макошино, Ушня, Боромики, Вознесенське та Салтикова Дівиця. Забруднення просунулося нижче м. Чернігова до Количівки (180 км), проте інтенсивний запах і випадки мору риби тут нечисленні.

У Чернігові та с. Максим фіксується незначне зниження кисню, яке перебуває в межах 6-7,76 мг/л.

“За результатами лабораторних досліджень, відібраних з р. Десна від гирла р. Сейм до м. Чернігів, встановлено підвищений вміст азоту, заліза, марганцю та дефіцит кисню. За інформацією фахівців Держводагентства та Центрів контролю та профілактики, перевищення по марганцю є типовим для цієї пори року”, – зазначають у Міндовкілля.

За результатами проб води в обох річках перевищень екологічних нормативів якості за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено. 

На цей момент на території Чернігівської області зібрано орієнтовно 17,5 тонн загиблої риби.

Нагадаємо, вода в Десні коло Чернігова потемніла, місцями фіксується масовий замор риби. Втім, місто не споживає воду з річки, тому загрози життю та здоров’ю жителів немає.

Забруднені загиблою рибою маси води дійшли до Чернігівщини – Міндовкілля

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

eight − three =

Back to top button