Україна

Заборгованість з виплати зарплати шахтарям за рік зросла до критичної суми

Під час моніторингу ЗМІ отримано інформацію про страйк гірників на шахтах «Капітальна» ДП «Мирноградвугілля», «Гірська» ДП «Первомайськвугілля», «Новодружевська» ДП «Лисичанськвугілля» у Донецькій та Луганській областях через заборгованість із виплати заробітної плати.  Як стало відомо представнику Уповноваженого з питань дотримання прав жителів Донецької та Луганської областей Костянтину Чернікову під час зустрічі з керівництвом ДП «Мирноградвугілля» та головами організацій профспілки працівників вугільної промисловості ДП «Первомайськвугілля» та ДП «Лисичанськвугілля», шахти працюють в режимі підтримання підприємств, загрози для життя та здоров’я працівників немає. Про це 1News повідомила прес-служба Уповноваженого з прав людини.

Ситуація з виплати заробітної плати шахтарям впродовж 2021 року залишалася критичною. За даними Державної служби з питань праці України, загальна сума заборгованості по підприємствах, що належать до сфери управління Міністерства енергетики України, станом на 01.01.2021 становила 169 мільйонів гривень, а станом на 06.12.2021 – вже понад 654 мільйони гривень.

Погашення існуючої заборгованості із заробітної плати перед гірниками можливе шляхом забезпечення відповідного бюджетного фінансування. Законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» (щодо погашення заборгованості та виплати поточної заробітної плати працівникам державних вугледобувних підприємств)», (реєстр. № 5891-1) 16.12.2021 було ухвалено в першому читанні.

Враховуючи важливість питання погашення заборгованості із заробітної плати перед працівниками державних вугледобувних підприємств, Уповноважений Верховної Ради України Людмила Денісова звернулася до голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Юрія Арістова з проханням першочергово розглянути законопроєкт № 5891-1 на засіданні Комітету з метою його підготовки до другого читання.

Питання погашення заборгованості із заробітної плати перед гірниками перебуває на контролі Уповноваженого.

Back to top button