Україна

Заблоковано діяльність секти АллатРа – СБУ


Заблоковано діяльність секти АллатРа - СБУ

Учасники релігійної секти виправдовували збройну агресію РФ та публічно просували кремлівську ідею про створення “союзу слов’янських народів” під керівництвом Москви, зазначили у спецслужбі.

Правоохоронці нейтралізували діяльність секти АллатРа, яка діяла на користь спецслужб Росії. У Києві та інших регіонах України заблоковано діяльність понад 20 осередків цього угруповання, повідомила СБУ у четвер, 2 листопада.

“Під виглядом “місіонерства” учасники релігійної секти виправдовували збройну агресію РФ та публічно просували кремлівську ідею про створення “союзу слов’янських народів” під керівництвом Москви”, – йдеться у повідомленні.

СБУ встановила, що було організовано чітку ієрархічну структуру секти та “представництва” в кожному обласному центрі України. Ці осередки АллатРа масово закликали місцевих жителів приєднуватися до секти та розповсюджувати ідеї Кремля.

“Для пошуку однодумців та поширення проросійських поглядів фігуранти створили власний ютуб-канал, який налічує майже пів мільйона користувачів. Також організатори АллатРа запустили мережу власних медіа та інтернет-ресурсів, телеграм-каналів та сторінок у соцмережі ТікТок. Там вони публікували пропагандистські “дописи” та відео, просуваючи прокремлівські наративи через ідеї так званого “благотворчого суспільства”, – зазначили в СБУ.

Зокрема, вони агітували за те, щоб росіяни здійснювали масовані ракетно-бомбові удари по цивільній інфраструктурі українських міст.

У ході розслідування отримано беззаперечні докази вини керівництва та активних учасників АллатРа. При цьому лідери угруповання незаконно виїхали за кордон ще навесні 2022 року, використовуючи підроблені документи про зняття з військового обліку. Вони дистанційно продовжували керувати своєю злочинною організацією в Україні з одній із європейських країн.

Експертиза підтвердила факти підривної діяльності АллатРа на користь Росії.

Крім того встановлено, що за період свого існування ця секта створила власні “філії” на території РФ, Білорусі та ще декількох країн Європи, Центральної Азії та США.

Під час обшуків в “осередках” секти та у помешканнях фігурантів на Київщині, а також у Львівській, Дніпропетровській, Кіровоградській, Волинській, Сумській та Харківській областях виявлено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, літературу, документи та інші докази незаконної діяльності.

На підставі зібраних доказів керівництву та учасникам АллатРа готується повідомлення про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1, ч. 2 ст. 111 (державна зрада);
  • ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);
  • ст. 436-1 (пропаганда комуністичного тоталітарного режиму);
  • ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Зараз триває розслідування. Зловмисникам загрожує до 15 років або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, 1 листопада ЗМІ повідомили про масові обшуки у членів секти АллатРа у різних регіонах України.

Раніше СБУ затримала священника УПЦ МП, який торгував російською зброєю. Клірик зберігав ворожі арсенали у двох схронах. Один із них – прямо на території будівництва нового храму у Херсоні.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button