Україна

За дев’ять місяців Держлікслужба заборонила продаж 82 лікарських препаратів


За дев ять місяців Держлікслужба заборонила продаж 82 лікарських препаратів

Рішення щодо заборони продажу ліків ухвалюються за результатами перевірок звернень і скарг покупців.

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками за дев’ять місяців цього року заборонила реалізацію 119 лікарських препаратів.Про це в ефірі Українського радіо повідомив заступник голови Держлікслужби Володимир Короленко.

“За дев’ять місяців 2023 року вже видано 82 розпорядження про заборону реалізації і 37 розпоряджень про тимчасову заборону, що корелює з довоєнним 2021 роком”, – сказав він.

Чиновник зазначив, що рішення про заборону продажу ліків ухвалюються за результатами перевірок звернень і скарг покупців.

“За 2023 рік до Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками надійшло 106 таких звернень, понад 70 з них стосувалися якості лікарських засобів, вісім питань стосувалися відсутності лікарських засобів, понад 25 звернень було щодо реєстрації та відсутності інструкції. Близько половини заявників, які до нас звертаються, вважають, що мають негативні наслідки для здоров’я через вживання таких ліків, частина заявників скаржаться просто на відсутність позитивного результату після вживання лікарських засобів. Або ж зазначають, що деякі препарати, на їхню думку, мають ознаки неякісності або фальсифікату”, – зазначив він.

Короленко додав, що біологічно активні добавки (БАД) не входять у зону відповідальності Держлікслужби, оскільки це не лікарські засоби, хоча деякі з них можуть містити знеболювальні компоненти.

“Ми вважаємо, що такі БАД теж повинні підлягати законному регулюванню і працюємо над цим”, – зазначив заступник голови Держлікслужби.

Як повідомив Короленко, на якість БАДів можна скаржитися працівникам Держпродспоживслужби, оскільи БАДи класифікуються як харчові добавки.

Раніше повідомлялося, що на Житомирщині викрили схему з “гаражними ліками”. Рекламу “ліків” проти болю в суглобах та гіпертонії розміщували в соцмережах, а в Житомирі працював кол-центр, у якому десять “лікарів” телефонували людям і надавали консультації.

ДПСУ виявила в гуманітарці велику партію схованих ліків

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button