Україна

ЄК покращила прогноз щодо зростання економіки України


ЄК покращила прогноз щодо зростання економіки України

Також прогнозується, що після швидкого зниження у 2023 році річна інфляція знизиться до 7,6% у 2025 році.

Єврокомісія покращила прогноз щодо зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України у 2023 році з 0,6% до 4,8%. Прогноз на 2024 рік знижено з 4,0% до 3,7%.

Зазначається, що у 2025 році очікується зростання ВВП на 6,1%.

У ЄК наголосили, що, незважаючи на серйозні проблеми, викликані агресивною війною Росії, економіка України продемонструвала чудову стійкість у 2023 році завдяки винятковим урожаям, урядовим стимулам, підкріпленим непохитною підтримкою міжнародних партнерів, а також прихильності влади забезпеченню макрофінансової стабільності.

Як очікується, зростання досягне 3,7% у 2024 році та 6,1% у 2025 році, при цьому приватне споживання та державні інвестиції стануть ключовими драйверами зростання. До кінця прогнозованого горизонту реальний ВВП залишиться приблизно на 20% нижче за довоєнний рівень.

Також прогнозується, що після швидкого зниження у 2023 році річна інфляція знизиться до 7,6% у 2025 році, чому сприятиме ослаблення обмежень на виробництво та жорстка грошово-кредитна політика.

Бюджетний дефіцит залишиться підвищеним у 2024 році через високі витрати на оборону. Однак вищі темпи зростання номінального ВВП мають збільшити доходи у 2025 році та сприяти скороченню дефіциту. За прогнозами, державний борг неухильно збільшуватиметься протягом усього прогнозованого горизонту. До 2025 року державний борг збільшиться до рівня трохи нижче за 100% ВВП.

Нагадаємо, міжнародний валютний фонд підвищив економічний прогноз росту ВВП України з 2% до 4,5% до кінця нинішнього року. При цьому лише минулого місяця МВФ прогнозував зростання ВВП України на рівні 2%, а в заявах на рівні керівництва фонду лунали навіть оцінки від 1%.

За даними Мінекономіки, за підсумками вересня зростання ВВП України становило близько 9,1% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. У підсумку за січень-вересень 2023 року зростання оцінюється на рівні 5,3%.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button