Україна

Єдиного акредитованого в Росії українського журналіста звинувачують в екстремізмі

Кореспондента УНІАН в Росії Романа Цимбалюка підозрюють в екстремізмі. Про це у Facebook пише сам журналіст та його адвокат Микола Полозов, повідомляє 1News.

Адвокат зауважує, що Роман Цимбалюк єдиний акредитований в Росії український журналіст і на нього збираються заводити кілька адміністративних справ за 20.3.1 КоАП РФ.

«Проте важливо розуміти специфіку. Грань між «адміністративним» екстремізмом та «кримінальним» дуже тонка і багато в чому залежить від експертів, якість роботи яких у справах із політичним інтересом влади є дуже передбачуваною. Чимало експертів вважають що ці статті неконкретні, розпливчасті і «гумові», тобто такі, що дозволяють натягувати норму будь-які обставини», – пише Полозов.

За його словами, додатковою ознакою узгодженої атаки на Романа є «злив через пропагандистські смітники різної нібито дискредитуючої інформації, наприклад абсурдних звинувачень у шпигунській діяльності».

«Як би там не було, з боку влади РФ здійснюється тиск на іноземного журналіста, фактично з позбавленням його права на свободу вираження поглядів та здійснення професійної діяльності. Вважаю, що такі дії щодо журналістів неприпустимі і за них владі доведеться відповідати в незалежних міжнародних судових інстанціях (після проходження необхідних процедур у рамках юрисдикції)», – додав адвокат.

Сам Роман Цимбалюк додав, що «поворот в його репортерській роботі цікавий, і закономірний: рано чи пізно вони почнуть гризти один одного, але його це вже не стосується, адже він не росіянин».

«Гроші, отримані за рішенням ЄСПЛ (європейський суд з прав людини – ред.), будуть направлені на підтримку дітей кримських татар, взятих у полон окупаційною владою», – написав український кореспондент УНІАН в Росії.

Back to top button