Україна

Єдина у світі. Яку систему ППО має УкраїнаСюжет


Єдина у світі. Яку систему ППО має Україна

Німеччина віддала Києву ще одну зенітну систему протиповітряної оборони Skynex, яку замовляла для себе.

Після масованих повітряних атак РФ на Україну під час зимових свят Київ закликав західних союзників покращити нашу систему протиповітряної оборони. А вже вчора стало відомо, що Німеччина передала Україні партію військової допомоги, серед якої є радари повітряного спостереження TRML-4D, 30 систем виявлення безпілотників, ракети для систем ППО IRIS-T, 10 наземних оглядових радарів GO12.

Але найцікавішим серед того, що отримав Київ від Німеччини, є найновіша розробка концерну Rheinmetall 2021 року ЗРК SKYNEX. Таким чином Україна стала єдиним оператором цієї зброї у світі. Особливістю комплексу є те, що він здатен боротися з справжнім “роєм” безпілотників, крилатими ракетами та літаками.

Skynex в Україні

Про плани передачі Києву такого ЗРК стало відомо від німецької преси ще наприкінці 2022 року, коли збройовий концерн Rheinmetall приступив до виробництво комплексу для Сил оборони.
Пізніше підприємство офіційно оголосило, що виготовляє для України дві системи Skynex на замовлення уряду Німеччини. Їх вартість становить 212 млн доларів і витрати взяв на себе уряд ФРН.

Очікувалося, що дві німецькі системи Київ зможе отримати не раніше 2024 року.

Разом з тим у квітні 2023 року прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що системи протиповітряної оборони малого радіуса дії Skynex вже перебувають на бойовому чергуванні в Україні.

А в липні концерн Rheinmetall анонсував, що наприкінці 2023 року Київ отримає ще дві передові системи Skynex.

Загалом, як повідомляли західні ЗМІ, Україна наразі є єдиним відомим оператором цієї системи ППО. Як відомо, Skyneх вперше представили у 2016 році, а в роботі показали лише у 2021 році. Німеччина замовляла ЗРК для себе, але у результаті їх віддали ЗСУ. Тому журналісти припускають, що Київ міг отримати частину дослідних зразків, які використовувалися на випробуваннях і демонстраціях, з арсеналу Rheinmetall.

Особливості ЗРК

Skynex призначений для протиповітряної оборони ближнього радіуса дії, на кшталт тих самих німецьких зенітних самохідних установок Gepard. Ця система є не лише локальним захистом певних об’єктів від таких загроз, як літаки, безпілотники та крилаті ракети. Він також об’єднує системи ППО в єдину мережу обміну даними.

Наприклад, Skynex поєднується з комплексами Skyguard-Aspide, які ще у червні 2022 року Україні пообіцяли Італія та Іспанія. Тобто за допомогою саме цих установок Україна може побудувати ешелоновану або багаторівневу систему ППО.

“На практиці це означає, що сумісні системи протиповітряної оборони зможуть надсилати одна одній дані з радарів, відслідковувати одну й ту саму ціль навіть після того, як вона покине зону досяжності одного підключеного радара й потрапить у поле видимості іншого, а також ефективно розподіляти цілі між собою, що особливо важливо проти атак ройових дронів. Розгортання Skynex означає, що країна стала на крок ближче до створення ешелонованої протиповітряної оборони”, – кажуть експерти з Defence Express.

Зазначимо, що відпрацювання ЗРК Skynex по рою дронів за допомогою 35-мм гармати Oerlikon Mk3 було продемонстроване під час випробувань два роки тому.

Суть ешелонованої оборони

Створення ешелонованої або багаторівневої системи ППО одна з пріоритетних задач України.

Загалом вона може включати до шести рівнів, але поки Київ працює над розбудовою трьох:

  • системи великої дальності – радіус дії до 400 км навколо своїх позицій;
  • системи середньої дальності – збільшують обмежені запаси дорогих ракет-перехоплювачів великої дальності (по суті, підстраховка для перших);
  • мобільні системи малої дальності – для забезпечення додаткового точкового захисту важливих об’єктів.
 zaborona.com

Характеристика Skynex

ЗРК включає систему управління та контролю Oerlikon Skymaster, радар X-TAR3D та чотири артилерійські установки Mk3 35 мм калібру, дальність стрільби яких становить чотири кілометри і скорострільність одну тисячу пострілів на хвилину.

До Skynex також можна підключити інше обладнання та системи озброєння, наприклад, радар виявлення Oerlikon X-TAR3D Tactical, 35-мм спарену гармату Oerlikon GDF009 TREO, лазерну гармату Oerlikon та нову ракету Denel Cheetah C-RAM (Counter-Rocket, Artiller Mortar).

У оснащенні гарматного модуля є радар стеження X-Band, який забезпечує функцію автономного пошуку сектора. Відстеження та ураження цілей виконуються автоматично завдяки вбудованому процесору керування вогнем.

Системою можна дистанційно керувати з іншого місця. Oerlikon Skymaster значно розширює можливості наземної ППО.

Основною перевагою називають відображення загальної комплексної повітряної картини на основі даних зі всіх доступних джерел, а також ефективну оцінку загроз у реальному часі та алгоритм призначення інтелектуальної зброї, координацію різних систем зброї та управління вогнем у гнучкій системній архітектурі.
 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button