Україна

Які уроки має вивчити Україна з перемоги Азербайджану над Вірменією

Вірмено-азербайджанська війна виявила неефективність пострадянської миротворчої дипломатії і поставила серйозні питання про надійність російських гарантій, продемонструвавши важливість міцних партнерських відносин у сфері регіональної безпеки і цінність військових інновацій

Перемога Азербайджану над Вірменією в нещодавній шеститижневій війні, схоже, поклала кінець тупиковій ситуації протягом десятиліть і змінила геополітичний баланс на Південному Кавказі. Це дозволило Баку відновити контроль над окремими регіонами Азербайджану, які перебували під вірменською окупацією понад чверть століття, в той же час змусивши Росію сприйняти реальність зростаючого турецького впливу в регіоні.

Про це йдеться в аналітичній публікації Тараса Кузьо, наукового співробітника Інституту зовнішньої політики при Університеті імені Джона Гопкінса та професора Національного університету «Києво-Могилянська академія» на сторінках Atlantic Council, – інформує 1NEWS з посиланням на Foreign Ukraine.

Відновлення повномасштабних військових дій в Азербайджані наприкінці вересня 2020 року ознаменувало різке потепління одного з найстаріших заморожених конфліктів в колишньому СРСР, який почався на початку 1990-х років. Хід і результат війни принесли деякі потенційно важливі уроки для України, на території якої спалахнув останній військовий конфлікт на руїнах Радянської Імперії.

З 2014 року в Києві змінилось багато урядів, але вони не могли знайти шлях до миру, який поклав би край шестирічній російській окупації сходу України і повернув би регіон під контроль України. Хоча обставини в Україні і на Південному Кавказі в жодному разі не можна порівнювати, успіх Азербайджану, надає низку уроків, які варто враховувати українським політикам.

Можливо, найбільш очевидний висновок полягає в тому, що пострадянські миротворчі форуми, які користуються міжнародною підтримкою, більше не викликають довіри. Мінська група, створена під егідою ОБСЄ в 1990-х роках для розгляду вірмено-азербайджанського мирного процесу, не змогла домогтися будь-якого прогресу, незважаючи на участь Росії, Франції і США. Після десятиліть безвиході, військова сила виявилася вирішальною протягом декількох тижнів.

Тут є очевидні паралелі з Україною, яка бере участь у власному безрезультатному Мінському мирному процесі. Угоди, укладені в білоруській столиці у вересні 2014 року і лютому 2015 року Україною, Росією, Німеччиною і Францією, були покликані служити дорожньою картою з врегулювання конфлікту на сході України. Проте, узгоджені в Мінську умови ще не повністю виконані.

Міжнародні сторони, що підписали Мінські угоди, ніколи не вселяли впевненості в перспективах миру. Схоже, що енергія Москви зосереджена, передусім на використанні Мінського процесу, щоб заперечувати причетність до конфлікту і просувати фіктивний статус спостерігача. Тим часом, з двох країн-учасниць ЄС, Париж, зокрема, не приховує власної зацікавленості у якнайшвидшій нормалізації відносин з Росією.

Київ також не покладає великих очікувань щодо широких дипломатичних зусиль Заходу з врегулювання неоголошеної війни України з Росією. Українські політики добре пам’ятають, як Захід однозначно радив Україні не чинити опір вторгненню Росії до Криму на початку 2014 року. Це надто відповідало західному підходу до попередніх пострадянських конфліктів в Молдові і Грузії. Щоразу Захід колективно прагнув «заморозити і забути» конфлікти, спровоковані Росією, тим самим нагороджуючи Кремль за його готовність розв’язати гібридні війни проти своїх сусідів.

Ще один важливий висновок з недавньої війни – це життєво важлива роль геополітичних союзів для країн, що прагнуть протистояти тиску Росії. Перемога Азербайджану стала можливою багато в чому завдяки сильній підтримці Туреччини, яка була основним фактором, який утримує Росію від прямого або непрямого втручання на підтримку Вірменії.

Вирішальне значення мала також тісна співпраця Азербайджану з Ізраїлем. Азербайджан довгий час рекламувався як найближчий союзник Ізраїлю в ісламському світі. Цінність цього партнерства була очевидна під час недавнього конфлікту, не в останню чергу з точки зору ізраїльських безпілотників, які були дуже ефективні проти вірменських цілей.

Це має змусити Україну надавати більшого значення своїм власним регіональним відносинам. Київ уже залучений в поглиблене стратегічне партнерство з Анкарою. Після успіху Туреччини на Південному Кавказі співробітництво з Україною тепер, ймовірно, розшириться.

Україна і Туреччина в багатьох відносинах є природними союзниками. Два сусіда на Чорному морі не мають істотних геополітичних розбіжностей у думках і розділяють загальну зацікавленість у скороченні регіонального впливу Росії. Більш того, обидві країни можуть запропонувати додаткові військові технології. Лідируюча роль Туреччини у війні безпілотників була підтверджена під час недавнього азербайджано-вірменського конфлікту, в той час як Україна має аерокосмічний досвід, якого так жадає Анкара.

Україна вже придбала невеликий парк сучасних турецьких бойових безпілотників, і тепер зрозуміло, що Київ хоче закупити ще більше. Тим часом ведуться переговори про можливе спільне виробництво нових безпілотників в Україні. Українське машинобудування також буде грати ключову роль в розробці турецької крилатої ракети нового покоління.

Це зміцнення співпраці в сфері безпеки відповідає низці двосторонніх угод, підписаних президентом Туреччини Ердоганом і президентом України Зеленським під час зустрічі в жовтні 2020 року в Анкарі. У світлі останніх подій в Азербайджані, Київ захоче і далі йти цим шляхом.

Україна також може побачити цінність у відображенні оборонної політики Азербайджану шляхом зміцнення співпраці з Ізраїлем у сфері безпеки. Хоча стратегічні відносини Ізраїлю з Росією можуть виявитися перешкодою, загальна історія України з Ізраїлем може сприяти зміцненню зв’язків у сфері безпеки. Значна частина населення Ізраїлю веде своє коріння з України, яка традиційно служила одним з великих центрів європейського іудаїзму і залишається територією великої кількості священних місць. Дві країни також нещодавно уклали угоду про вільну торгівлю, відкривши шлях для зміцнення відносин.

Нещодавній конфлікт на Південному Кавказі став зіткненням тактики Азербайджану у XXI столітті і збройних сил Вірменії у XX столітті. Результатом став розгром. Чудовий вишкіл і військова техніка Туреччини, члена НАТО, надав Азербайджану вирішальну перевагу і повністю знищив вірменські сили з російської підготовкою та поставками зброї. Цей результат підкреслює необхідність для власних збройних сил України рухатися далі до адаптації стандартів НАТО, навіть якщо все ще немає чіткої перспективи Плану дій щодо членства у військовому альянсі.

На більш широкій міжнародній арені війна серйозно підірвала авторитет Росії як надійного союзника. В останні тижні вірмени на гіркому досвіді переконалися, що не можна завжди покладатися на втручання Москви, незважаючи на очікування в Єревані, що Росія в кінцевому підсумку завадить Азербайджану домогтися військового рішення тривалого конфлікту на Південному Кавказі.

Хоча Путін прагнув підкреслити свою роль у встановленні миру між Вірменією і Азербайджаном, не можна приховати той факт, що конфлікт є переломним моментом у втраті Кремлем впливу на колишні радянські володіння. Москва тепер мовчазно погодилася з турецькою присутністю на Південному Кавказі, в регіоні, де раніше Росія не терпіла суперників.

Це зрушення в геополітичному балансі сил не залишиться непоміченим в Києві. Багато прихильників Кремля в окупованих Росією Донецьку і Луганську також можуть задатися питанням, наскільки  вони розумні, щоб так сильно покладатися на лояльність Кремля.

Успіх Баку не пропонує плану для військового відвоювання окупованої Росією східної України. Зрештою, гібридні сили Кремля, дислоковані на сході України, значно перевершують вірменські в Нагірному Карабасі. Вони також підтримуються потужною військовою присутністю Росії, яка готова в будь-який момент наступити з позицій безпосередньо через кордон.

Проте, вірмено-азербайджанська війна є показовою. Вона виявила неефективність пострадянської миротворчої дипломатії і поставила серйозні питання про надійність російських гарантій, в той же час продемонструвавши важливість міцних партнерських відносин у сфері регіональної безпеки і цінність військових інновацій. Усі ці уроки, які Україна не може дозволити собі проігнорувати.

Back to top button