Україна

Підсумки 22.03: Масована атака і теракт у МосквіСюжет


Підсумки 22.03: Масована атака і теракт у Москві

Росія здійснила масовану атаку по Україні; Під Москвою в ТЦ стався теракт: десятки загиблих. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Росія здійснила масовану атаку по Україні

У ніч проти п’ятниці російські війська здійснили масовану комбіновану атаку на Україну, застосувавши 151 засіб повітряного нападу, серед яких БПЛА та різні типи ракет. Протиповітряній обороні вдалося збити 92 ворожі цілі. В уряді заявили, що ця атака на енергетику України була наймасштабнішою за тривалий час. У низці міст зникло світло; зокрема Харків був повністю знеструмлений. Також потужного ракетного удару зазнав ДніпроГЕС. У регіонах залишилось без світла 700 тисяч споживачів. Також у регіонах є чисельні жертви та руйнування. Зокрема у Запоріжжі три людини загинули та 20 отримали поранення. У Хмельницькому дві людини загинули і восьмеро дістали поранення.

ДніпроГЕС витримав вісім ракет 

У Дніпровську ГЕС влучили вісім російських ракет. На станції значні руйнування, але загрози прориву дамби немає, повідомили в Офісі генпрокурора. Також через масований обстріл ДніпроГЕС у Запоріжжі стався витік нафтопродуктів у Дніпро. 

Світло українцям повернуть у три етапи

У Кабміні заявили, що потрібна доба для відновлення енергопостачання побутових споживачів, знеструмлених внаслідок російської атаки на енергосистему України. За словами прем’єр-міністра, енергосистема цілісна і працює стабільно. Завдяки додатковому захисту енергооб’єктів вдалося витримали удар. Дефіциту потужностей немає і наразі не прогнозується. Світло повертатимуть у три етапи: спочатку будуть заживлювати критичну інфраструктуру, на другому етапі буде заживлення населення, а на третьому – промисловості.

Під Москвою в ТЦ стався теракт: десятки загиблих

Понад 60 людей загинуло і 115 осіб були госпіталізовані в результаті стрілянини, яка сталася у концертному залі Крокус Сіті Холл у підмосковному Красногорську. Нападники, які з автоматів розстрілювали відвідувачів, пізніше підпалили будівлю. Станом на ранок суботи гасіння пожежі тривало. У США заявили, що за терактом стоїть угрупування “Ісламська держава”, а російських чиновників попереджали про підготовку теракту ще кілька тижнів тому.

У США закликали Україну припинити атаки на російські НПЗ – ЗМІ

Американські урядовці закликали Україну зупинити удари по російським нафтопереробним заводам, адже це, за їхніми словами, може призвести до зростання світових цін на нафту і спровокувати дії у відповідь, повідомляє Financial Times. Зазначається, що Росія, незважаючи на західні санкції, залишається одним із найважливіших експортерів енергоресурсів в світі. А ціни на нафту тільки цього року зросли приблизно на 15%, до 85 доларів за барель, що призвело до зростання вартості палива. В ОП заявили, що Україна не отримувала вимог з боку США щодо припинення атак по російських нафтопереробних заводах. Там підкреслили, що пальне є основним інструментом ведення війни. Україна руйнуватиме паливну інфраструктуру.

Кремль визнав, що Росія у стані війни

Речник Кремля Дмитро Пєсков визнав той факт, що між Росією та Україною триває війна. Про це він сказав в інтерв’ю для видання Аргументи і факти. “Ми перебуваємо у стані війни. Так, це починалося як “спеціальна військова операція”, але тільки-но там утворилася ця компашка, коли колективний Захід став учасником цього на боці України, для нас це вже стало війною. Я у цьому переконаний. І кожен має це розуміти для своєї внутрішньої мобілізації”, – заявив Пєсков.

ЗСУ попередили про ймовірність нового наступу РФ

 Росія створює нове угруповання військ у понад 100 тисяч військових. Новий наступ ворог може почати влітку. Про це сказав командувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-лейтенант Олександр Павлюк. “Російські плани нам до кінця не відомі. Тільки відомі ті дані, що в них є, що вони створюють. Вони створюють угруповання, понад 100 тисяч. Необов’язково, що це буде наступ. Можливо, вони будуть поповнювати свої підрозділи, які втрачають боєздатність. Але така ймовірність є, що до початку літа вони можуть мати певні сили для проведення відповідних наступальних операцій на одному з напрямків”, – сказав він.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button