Цікаве

Яка температура у космосі: відповідь вчених

Якщо коротко, то неймовірно холодно. Але щоб надати розгорнуту відповідь на це питання, потрібно зрозуміти, що таке тепло в розумінні вчених. Температура є кінетичною енергію частинок (молекул і атомів). Грубо кажучи, чим гарячіше речовина, тим швидше рухаються або коливаються її атоми, а чим холодніше – тим їх рух повільніше.

Якщо хаотичний рух атомів припиняється, то вони утворюють впорядковану структуру, займаючи чітке положення у вузлах кристалічної решітки – це називається “абсолютний нуль”, який становить 0 градусів за Кельвіном або -273,15 градусів за Цельсієм. Наскільки в космосі холодно? Розповідає 1News.

Існує три способи передачі тепла: провідність, конвекція і випромінювання. Нагрійте один бік металевої труби, і температура передасться другому (провідність). Циркулярне повітря здатне переносити нагрівання з одного боку приміщення в інше (конвекція). Але в космічному вакуумі спрацьовує тільки останній метод.

Об’єкт поглинає фотони енергії і нагрівається. Одночасно з цим фотони виробляють випромінювання. Нагрівання відбувається, якщо об’єкт більше поглинає, ніж випромінює. В іншому випадку, він буде охолоджуватися. Є межа, коли ви не зможете отримати більше енергії від об’єкта. Це мінімально можлива температура, що прирівнюється до абсолютного нуля. Але і тут є один цікавий момент – на практиці ця температура є недосяжною.

Давайте відвідаємо Міжнародну космічну станцію з її температурою в космосі на орбіті. Неізольований метал при постійному потоці сонячного світла нагрівається до 260 °C. Це неймовірно небезпечно для космонавтів, які ще й змушені виходити у відкритий космос. Тому доводиться наносити захисне покриття. А ось в тіні об’єкт остигає до – 100 °C. Космонавти можуть відчувати різкі перепади температури, в залежності від того, яким боком повернені до Сонця. Звичайно, це компенсується скафандрами з системами нагрівання та охолодження.

Підемо ще далі. Чим сильніше ви віддаляєтеся від Сонця, тим температура в космосі стає нижче. Поверхнева температура Плутона досягає -240 °C (на 33 градуса вище абсолютного нуля). Температура газу і пилу між зірками Чумацького Шляху – на 10-20 градусів вище абсолютного нуля.

Якщо дістатися до міжзоряного простору, то можна відчути справжню температуру космосу. Так наскільки в космосі холодно? Відкритий комічний простір має температуру в 2,7 градуса за Кельвіном, що становить близько -270,45 градусів за Цельсієм. Це неймовірно холодно.

Джерело: Сьогодні

Back to top button