Україна

Як регулярне вживання шоколаду впливає на організм людини, – дослідження – 1News

Eat This, Not That

Eat This, Not That

Американська медіа-франшиза, яка дає рекомендації щодо вибору продуктів харчування з метою поліпшення здоров’я

Вживання шоколаду сприяє зміцненню здоров’я серця
Pixabay

Що відбувається з вашим організмом, якщо ви щовечора з’їдаєте шматочок шоколаду?

Оскільки з’їдати один шматочок шоколаду перед сном – це досить поширена звичка, ви, ймовірно, замислюєтеся, як впливають ці ласощі на ваш організм і чи така велика його користь.

Про це пише Eat This, Not That.

Ми проаналізували дані досліджень і наукову інформацію, що підтверджує користь темного шоколаду. Нижче ми розповімо про те, як його регулярне вживання впливає на наш організм.

1. Регулярне вживання темного шоколаду може запобігати набору зайвої ваги

У какао міститься один потужний антиоксидант – флавоноїд під назвою олігомерний проціанідін. Як показало дослідження, результати якого були опубліковані в американському журналі Journal of Agricultural & Food Chemistry, цей флавоноїд перешкоджає набору зайвої ваги у мишей. Щоб отримати максимальну користь від цього флавоноїду, вам необхідно віддавати перевагу темному шоколаду. Ця речовина міститься в надлишку в какао-порошку, а його, як відомо, більше саме в темному шоколаді, а не в молочному, який містить набагато більше цукру і молока. Оскільки це дослідження проводилося на тваринах, ми не можемо стверджувати, що його висновки застосовні до людей в тій же мірі. Однак ми знаємо, що зменшення споживаної калорійності дійсно сприяє зниженню ваги. Тобто, якщо вечорами ви замість морозива будете з’їдати шматочок шоколаду, в якому набагато менше калорій, вам буде легше боротися із зайвою вагою.

Тільки пам’ятайте, що надмірне вживання шоколаду може призводити до набору ваги, тому вам необхідно контролювати розміри порції. Намагайтеся обмежуватися одним шматочком.

2. Вживання темного шоколаду допомагає справлятися зі стресом

Справа не тільки в тому, що, коли ви відчуваєте напругу, ви тягнетеся до плитки темного шоколаду, щоб вгамувати тривогу. Речовини, що містяться в цих ласощах, дійсно відіграють важливу роль у зниженні рівня стресу. Якщо з’їдати близько 40 грамів шоколаду в день протягом двох тижнів, це допоможе вам розслабитися, тому що, як показали результати дослідження, опублікованого в Journal of Proteome Research, темний шоколад допомагає знижувати рівень гормонів стресу, таких як кортизол. Щоб домогтися цього ефекту, вам необхідно з’їсти всього половину плитки шоколаду (ми рекомендуємо вибирати шоколад із часткою какао 85%). Оскільки це близько 250 калорій, ми рекомендуємо ділити цю порцію на кілька прийомів. Наприклад, можна з’їсти шматочок із жменею горіхів днем як перекус, ще один шматочок з енергетичним батончиком на основі вівсяних пластівців, а решта – після вечері разом із малиною або іншою ягодою.

3. Вживання шоколаду скорочує ризик розвитку хронічних захворювань

Ваша любов до шоколаду посилиться, якщо ви дізнаєтеся, що його вживання сприяє зміцненню здоров’я серця. Результати метааналізу, проведеного фахівцями журналу Nutrients, показали, що вживання шоколаду пов’язане зі зниженням ризику розвитку ішемічної хвороби серця, інсульту і діабету. Щоб домогтися такого ефекту, потрібно з’їдати мінімум 1 порцію шоколаду в тиждень – але не більше 6 порцій.

1News за темою: Формула здорового харчування: Як уникнути серцево-судинних захворювань

Дослідники вважають, що благотворний вплив шоколаду на серце пояснюється високим вмістом таких флавоноїдів, як епікатехін, катехін і проціанідіни. Ці флавоноїди забезпечують кардіометаболітичний захист, оскільки вони мають протигіпертонічні, антитромбоцитарні, антиоксидантні та протизапальні властивості.

4. Вживання темного шоколаду підтримує здоров’я травної системи

Ваша кишкова мікрофлора – бактерії, віруси, гриби і найпростіші, що живуть у вашому кишечнику, – безпосередньо впливає на стан вашого здоров’я, в тому числі зменшуючи апетит і покращуючи настрій. Щоб кишкова мікрофлора добре справлялася зі своїми завданнями, необхідно забезпечити її відповідної “їжею”. І в цьому нам допоможе темний шоколад. Вміщені в темному шоколаді поліфеноли какао сприяють росту бактерій, які допомагають боротися із запаленням в організмі. В ході дослідження, в якому брали участь здорові добровольці, вживання напою з високим вмістом флавоноїдів какао протягом чотирьох тижнів призвело до істотного зростання двох штамів пробіотичних бактерій. Результати дослідження показують, що поліфеноли какао можуть поводитися як пребіотики (як “їжа” для пробіотиків).

5. Вживання темного шоколаду може запобігати запальним процесам в організмі

Невелике запалення – це в цілому позитивне явище, що є природною реакцією організму на стрес. Але якщо виникає хронічне запалення – найчастіше це трапляється через неправильне харчування, – ви можете зіткнутися з масою проблем, в тому числі на клітинному рівні. Хронічне запалення може призводити до розвитку серцево-судинних захворювань, раку і діабету, а також негативно позначатися на вашому почутті голоду і рівні гормонів, що регулюють метаболізм. Дослідження, результати якого були опубліковані в американському журналі клінічної дієтології (The American Journal of Clinical Nutrition), показало, що помірне вживання темного шоколаду може запобігати запальним процесам на рівні клітин і сприяє їх відновленню. Вчені пояснюють протизапальні властивості шоколаду високим вмістом флавоноїдів в какао.

Олівія Тарантіно

За матеріалами: ІноЗМІ

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button