Світ

ЗМІ: Орбан може стати тимчасовим президентом Євроради

ЗМІ: Орбан може стати тимчасовим президентом Євроради

Фото: Fotobanka Profimedia

Орбан може стати тимчасовим президентом Євроради у разі відставки Мішеля

Politico пише, що такого сценарію більшість із 26 лідерів країн ЄС відчайдушно хотіли б уникнути.

Тимчасовим президентом Європейської Ради може стати глава угорського уряду Віктор Орбан, якщо чинний очільник Шарль Мішель залишить свою посаду в разі свого обрання до Європарламенту влітку. Про це повідомляє Politico.

Зазначається, що такий сценарій – коли Орбан керуватиме Радою ЄС протягом шести місяців одразу після виборів до Європарламенту 2024 року – більшість із 26 лідерів країн ЄС відчайдушно хотіли б уникнути, враховуючи ескалацію напруженості між ними та Орбаном, наприклад, через питання щодо підтримки України з боку ЄС.

Як пише видання, після виборів до Європейського парламенту, що відбудуться 6-9 червня у всіх 27 країнах ЄС, європейські лідери зустрінуться 17 червня, а потім ще 27-28 червня. Саме на цих зустрічах вони, ймовірно, намагатимуться дійти згоди щодо заміни Мішеля.

За планом Мішель повинен був залишитися на своїй посаді до кінця листопада.

Нагадаємо, Орбан наклав вето на “мегапакет”, який включав допомогу Україні, видатки на міграційні програми, фінансування Фонду солідарності ЄС та оборони. До розгляду цього документа повернуться на початку 2024 року.

Орбан пояснив, чому він проти України в ЄС

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button