Україна

Викрито ділків, які хотіли вивезти з України комплекси до бойових літаків


Викрито ділків, які хотіли вивезти з України комплекси до бойових літаків

Чоловіки намагалися приховано відправити за кордон українські зразки комплектуючих для бойової авіації.


Служба безпеки запобігла спробам нелегального вивезення за межі України високотехнологічного авіаобладнання.  Про це повідомила пресслужба СБУ в середу, 10 квітня.
 
Затримано двох ділків, які намагалися приховано відправити за кордон українські зразки комплектуючих для бойової авіації. Серед вилученого – устаткування, яке входить до прицільної системи винищувачів.
 
Так, у Кропивницькому затримали місцевого жителя, який планував налагодити міжнародний канал нелегального переправлення за кордон товарів військового призначення.
 
Для “першого разу” ділок намагався продати до країни ЄС комплектуючі до оптико-електронної системи наведення винищувачів МіГ-29. Щоб переправити “посилку” за кордон, він хотів оформити її через популярний сервіс поштового зв’язку, вказавши недостовірні дані у митній декларації.
 
Втім, співробітники СБУ своєчасно викрили зловмисника, задокументували його злочинні дії і затримали на спробі відправки авіаобладнання.
 
Клієнтами фігуранта були “перекупи” технологічного устаткування, які хотіли перепродати його за вищу ціну.
 
На Полтавщині викрили ще одного ділка, який хотів реалізувати за кордон запчастини до авіаційної техніки. Передусім мова йшла про комплектуючі до ударних гелікоптерів Мі-24 та корабельних гвинтокрилів Ка-27.
 
Щоб знайти клієнтів, зловмисник розміщував рекламні інтернет-оголошення на міжнародних торговельних платформах. Знайшовши іноземного “замовника”, фігурант готував для нього поштове відправлення, яке оформив як “цивільне” обладнання.
 
Співробітники СБУ вчасно зреагували і затримали ділка під час відправлення “посилки”. При обшуку в його помешканні виявлено додаткове обладнання, яке фігурант готував для відправки за кордон.
 
Слідчі Служби безпеки повідомили фігурантам про підозру у порушенні порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю. Зловмисникам загрожує тюремне ув’язнення.

Нагадаємо, раніше СБУ заблокувала ще одну схему “прихованої” торгівлі з Росією, яка діяла під час повномасштабного вторгнення РФ до України. Ділки з Житомирщини постачали до РФ граніт для виготовлення пам’ятників загиблим росіянам, які воювали проти України.

Ділки з Полтавщини постачали до Росії обладнання для виробництва С-300

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button