Україна

Використання газових сховищ України спростили для єврозамовників


Використання газових сховищ України спростили для єврозамовників

Положеннями постанови вносяться зміни до Кодексу газосховищ та Типового договору зберігання. Постанова набуде чинності з 1 червня.

Нацкомісія з регулювання ринків енергетики та компослуг (НКРЕКП) ухвалила низку рішень, які передбачають підвищення привабливості зберігання природного газу в українських газосховищах як для внутрішньодержавних замовників, так і для європейських партнерів. Про це повідомляє пресслужба регулятора.

Постанова набуде чинності з 1 червня. Передбачені нею зміни спрямовані на створення нових продуктів зберігання (закачування, відбору) газу із різними часовими рамками та умовами використання, що сприятиме більшому заповненню потужностей українських газосховищ.

Зазначається, що прийняття даної постанови є особливо актуальною для європейських замовників в умовах необхідності диверсифікації джерел надходження природного газу. Вказані зміни дозволять збільшити дохід від експлуатації сховищ для України при незмінних тарифах. Це вигідно і для європейських споживачів, адже тарифи на зберігання та обслуговування в українських сховищах є нижчими, ніж у країнах-членах ЄС.

Положеннями постанови вносяться зміни до Кодексу газосховищ та Типового договору зберігання в частині:

  • розширення періодів розподілу потужності, зокрема надання можливості замовляти потужність газосховищ на базовий сезон закачування та базовий сезон відбору окремо, а також на декілька місяців в одному році зберігання;
  • скасування кривих закачування/відбору природного газу та запровадження європейської практики надання доступу до газосховищ шляхом розподілу потужності з правом зберігання/закачування/відбору однакового обсягу природного газу протягом кожної газової доби для відповідного періоду розподілу потужності;
  • оптимізації процедури розподілу потужності газосховищ шляхом використання оператором газосховища інформаційної платформи;
  • надання послуг зберігання (закачування, відбору) природного газу переважно на умовах використання гарантованої та умовно-гарантованої потужності (мінімум 90% технічної потужності, крім потужності закачування у базовий сезон відбору та потужності відбору у базовий сезон закачування, періоду розподілу потужності на добу наперед);
  • визначення термінів подання заявок на розподіл потужності газосховищ, які співпадатимуть з термінами розподілу потужності на міждержавних з’єднаннях та внутрішніми точками входу/виходу газотранспортної системи.

В Україні розпочався новий сезон закачування газу у підземні сховища. Впродовж опалювального сезону 2023-2024 було відібрано 8,5 млрд куб. м природного газу з ПСГ, з них Україна використала 6,7 млрд куб. м.

Раніше повідомлялося, що євротрейдери заробили понад $300 млн, зберігаючи газ в Україні.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button