Україна

Видатки Держбюджету-2021 хочуть збільшити на півтора трильйони гривень

Найбільш масштабні пропозиції пов’язані зі збільшенням пенсій

Комітет ВР з питань бюджету почав розгляд 2,4 тисяч поправок до законопроекту про держбюджет на 2021 рік.

Найбільш масштабні пропозиції пов’язані зі збільшенням пенсій, на це просять додати 450 млрд грн, – інформує 1NEWS.

“Загальна сума, на яку пропонують збільшити видатки бюджету, становить 1,456 трлн грн. З них 841 млрд грн – це видатки загального фонду, 405 млрд – видатки місцевих бюджетів, 209 млрд – зростання соціальних стандартів, передусім – прожиткового мінімуму, до якого прив’язаний розмір пенсій. Вочевидь, всі побажання виконати неможливо. Тому на ВР та уряд попереду чекає важка робота щодо збалансування показників Держбюджету. Ми зобов’язані схвалити якісний і реалістичний документ”, – сказав голова комітету Юрій Арістов.

За його словами сьогодні комітет провів перше засідання Робочої групи за участі керівництва Міністерства фінансів та Рахункової палати і розглянули перші 600 пропозицій нардепів, депутатських фракцій (груп) і 14-ти комітетів ВР. Усього таких пропозицій до Комітету надійшло 2451.

“Найбільш масштабні пропозиції пов’язані із збільшенням соціальних стандартів (450 млрд грн), тут йдеться переважно про пенсії. На 150 млрд грн пропонується збільшити видатки на охорону здоров’я, значні додаткові кошти хочуть витратити на будівництво доріг та освіту”, – наголосив він.

Окрім того, подано чимало пропозицій щодо додаткових доходів бюджету (акцизи на алкоголь, тютюн та паливо, доходи Нацбанку, платежі за користування надрами тощо), якими пропонується збалансувати збільшення бюджетних витрат.

Додамо, у законопроекті видатки на 2021 рік передбачаються у сумі більше 1,3 трлн грн. У тому числі видатки загального фонду Держбюджету – у сумі майже 1,2 трлн грн та видатки спеціального фонду Держбюджету – у сумі більше 136 млрд грн.

Джерело: УНН
Back to top button