Україна

Врожай гороху в Україні побив десятирічний антирекорд


Врожай гороху в Україні побив десятирічний антирекорд

Втрати урожаю цієї агрокультури зумовлені скороченням площ посіву гороху внаслідок війни в Україні.

Врожай гороху в Україні у 2022 році був удвічі меншим за довоєнний 2021 рік і становив 270 тисяч тонн. Це найнижчий показник за останні 10 років, – повідомляє Міністерство агрополітики та продовольства України.

Втрати урожаю цієї агрокультури зумовлені скороченням площ посіву гороху внаслідок війни в Україні. Йдеться про регіони, які були лідерами-виробниками гороху: Миколаївщину, Херсонщину, Запоріжжя, Донеччину, Харківщину.

За даними Мінагрополітики, у 2021 році у Запорізькій області було зібрано 63,5 тис. тонн гороху, а у 2022 році цей показник був нульовим. Те ж саме стосується і Херсонщини та Донеччини, у яких у довоєнний рік було зібрано 16,9 тис. тонн та 22,4 тис. тонн відповідно, тоді як минулого року жодного врожаю у цих регіонах зібрано не було.

Значно зменшилося виробництво гороху через бойові дії на Миколаївщині: замість 22,4 тис. тонн, як це було у 2021-му, торік там зібрали 14,9 тис. тонн. У Харківській області урожай гороху зменшився на 9 тис. тонн – до 10,9 тис. тонн.

Зазначається, що до 2019 року основним імпортером українського гороху була Індія, яка імпортувала в різні роки від 385 тис. тонн до 149 тис. тонн. Наразі активно обговорюється можливість експорту українського гороху до Китаю.

Нагадаємо, у поточному році українські аграрії можуть зібрати близько 64 млн тонн зернових та олійних культур. Це на 10% нижче за минулорічні показники, через несприятливі погодні умови під час посівної.

Україна замінована: врожаю буде менше

 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button