Україна

Влада РФ повертає маріупольців до зруйнованого міста – ЗМІ


Влада РФ повертає маріупольців до зруйнованого міста - ЗМІ

Російська влада почала відправляти маріупольців назад – до міста, знищеного російською армією.

 
Російська влада почала вивозити раніше викрадених жителів Маріуполя з пункту тимчасового розміщення в Ленінградській області назад до зруйнованого міста. На початку жовтня так “повернули” близько 20 українців. Про це пише російське видання Медуза.
 
Частину насильно депортованих українців поселили за 240 кілометрів від Пскова в селі Опухлики, де розташований пансіонат Блакитні озера. Людям допомагали волонтери з Москви, які випадково дізналися про “біженців”.
 
Наприкінці літа місцева влада заявила, що з Блакитних озер автобуси відвезуть усіх охочих до Маріуполя. На збори людям дали лише одну ніч. Зазначається, що вивезли 60 людей. Згодом з’ясувалося, що українці давно просили повернути їх додому і кілька місяців жили на валізах.
 
“Ті, хто розумів, що відбувається в Україні, і ті, хто розумніший, енергійніший і кмітливіший, ще в перші місяці війни виїхали або в Європу, або на підконтрольні Україні території. Хтось поїхав по Росії далі. Але багато хто спочатку був налаштований перечекати важкі часи тут і повернутися до Маріуполя, коли отримають російське громадянство. І коли міграційна служба їм видала паспорти, вони вже були на низькому старті”, – йдеться у повідомленні.
 
Мешканка Маріуполя Оксана розповіла, що умови для перевезення людей були “цілком худобними”.
 
“Автобуси, в яких вони їхали, не міжміські, а міські, мало не “пазики”, без кондиціонерів. А спека була 30 градусів. Одна людина з тих, хто їхав у цих автобусах, була поранена ще в Україні. Пройшовши фільтрацію, вона лягла в лікарню”, а після виписки її розподілили в Опухлики, вона прожила тут три місяці, а по дорозі назад у цієї людини відкрилася кровотеча. Взагалі не знаю, що б з нею було. Коли вони приїхали до Маріуполя, їй відразу викликали швидку в автобус. Вони як приїхали, одразу сказали: у нас нічого немає – навіть бинтів. Нічим не можемо допомогти, вибачте”, – згадує жінка.
 
У пансіонаті Царицине озеро, неподалік Санкт-Петербурга, де також утримують українців, до відправки людей до Маріуполя готувалися близько місяця. При цьому маріупольці просили волонтерів привезти їм електрочайники та праски, робили заготовки на зиму із грибів та ягід.
 
Волонтери відмовляли людей їхати до Маріуполя, а представники Єдиної Росії залякували їх, погрожуючи тим, що вони не отримають компенсацію за зруйноване житло.
 
На думку місцевих волонтерів, влада намагається показати, що Маріуполь повертається до життя або ж створити з людей “живий щит” на випадок контрнаступу України.
 
“Північно-західний регіон – не найбагатший район у середній смузі Росії. Псковська область взагалі, на мою думку, лідер по злиднях. І місцевій Невельській районній соцслужбі доручили забезпечити цих нещасних біженців усім необхідним. Начальниця соцслужби мені говорила: “Все, ми роздали по 10 тисяч рублів на них, більше у нас нічого немає для біженців, а вони все просять та просять”, – розповіла одна із волонтерів.
 
Окупанти примусово депортують українців із тимчасово захоплених територій. Окрім цього, викрадають дітей. Останнім часом на окупованих територіях почастішали випадки викрадення мешканців. На 12 жовтня було відомо, що росіяни вивезли із Запорізької області, щонайменше, 529 осіб.
 
Раніше повідомлялося, що через високу смертність серед населення Маріуполя російські окупанти були змушені відкрити в місті новий великий морг.
 
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button