Україна

Візит прем’єра Британії – нові санкції проти РФ, зміцнення обороноздатності та фінансова допомога Україні – новини

Сторони домовилися про спільні дії задля забезпечення миру та безпеки в Чорноморському регіоні, а також активізацію взаємодії у сфері кіберзахисту та кібербезпеки

Топ-новина

Топ-новина

Володимир Зеленський та Борис Джонсон
Офіс Президента

У вівторок, 1 лютого, до України з офіційним візитом прибув прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон. Це другий візит британського премʼєра в Україну за останні 30 років. Головною темою переговорів Бориса Джонсона з президентом України Володимиром Зеленським стала ситуація навколо країни.

Після зустрічі Володимир Зеленський та Борис Джонсон провели спільну пресконференцію.

Детальніше, про що заявили британська та українська сторони розповідаємо далі.

Головні тези прем’єра Британії

Прем’єр Британії Борис Джонсон заявив, що країна підготувала нові санкції у разі можливого вторгнення Росії в Україну.

“Ми підготували санкції на випадок нового вторгнення Росії в Україну. Це санкції – для захисту демократії та свободи”, – зазначив Джонсон. Санкції на випадок нового вторгнення РФ дозволять цілеспрямовано бити за комерційними структурами Росії.

“Ми підтримуємо стосунки із союзниками. Важливо показати солідарність. Ми зможемо цілеспрямовано бути за інтересами Росії та її громадян. Важливо, щоб у Москві розуміли, що санкції автоматично діятимуть після вторгнення. Зі США все узгоджено. Ми підтримуємо відсіч України Росії”, – сказав Джонсон.

За його словами, подальше вторгнення Росії в Україну було б політичною та гуманітарною катастрофою і поразкою для президента РФ Володимира Путіна.

Борис Джонсон
Фото з відкритих джерел

Політик зауважив, що провів бесіди з керівниками США, Франції, Німеччини, Італії, генсеком НАТО та констатував, що лідери країн єдині в оцінці засадничої підтримки права України на самовизначення.

“Зараз життєво важливо, щоб Росія зробила крок назад і обрала шлях дипломатії. І ми будемо залучатися до діалогу, звичайно, але санкції готові, і ми надаємо військову підтримку і також прагнемо інтенсифікувати нашу співпрацю в галузі економіки, тому що Сполучене Королівство надалі буде неухильним союзником України”, – наголосив Премʼєр Британії.

Новини за темою: Британія виділить на підтримку України ще майже 120 млн доларів, – Джонсон

Він висловив упевненість, що росіянам важливо пояснити на випадок війни, що потужна українська армія боронитиме свою державу до останньої краплі крові.

“Ми робимо усе, що можливо, для того, аби посилити спроможність України чинити опір.

Але, я думаю, найкраще, що ми можемо зробити, – це все-таки донести до російських громадян можливість того, що відбудеться, реальність того, що українці боротимуться, вони битимуться за свою країну. Українці будуть боротися до останньої краплі крові.

200 тисяч військових України є дуже потужними, тому російські матері мають пам’ятати про життя своїх синів.

Можливо, це утримає Путіна від посилення конфлікту, і ми залучаємося до діалогу задля цього”, – зазначив Джонсон.

Про що розповів Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський розповів, що обговорив із прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном комплекс кроків щодо стримування російської агресії.

“Ми також обговорили комплекс кроків щодо стримування російської агресії. Тут моя думка відома. Слово “стримування” доводить її логічність. Будь-які заходи дієві до, а не після. Профілактика, а не після. Профілактика краще, аніж реанімація”, – сказав Зеленський.

За його словами, дії Великої Британії свідчать, що така позиція їм зрозуміла, адже уряд ухвалив рішення щодо посилення санкцій проти РФ за агресію щодо України. “Ми вдячні Великій Британії за підтримку наших євроінтеграційних прагнень”, – додав президент.

Президент України Володимир Зеленський
Офіс Президента

Важливою темою переговорів стало зміцнення обороноздатності України, у цьому контексті Зеленський запевнив у тому, що Україна будує сильну армію. “Крім того, ми домовилися про спільні дії задля забезпечення миру та безпеки в Чорноморському регіоні, а також активізацію взаємодії у сфері кіберзахисту та кібербезпеки”, – додав глава держави.

Володимир Зеленський також розповів про співпрацю країн та фінансову допомогу від Британії. “Позаминулого року ми підписали угоду про співробітництво, вільну торгівлю та партнерство. Вона успішно працює, що доводить зростання обсягу нашої двосторонньої торгівлі на 60%”, – зазначив президент.

Новини за темою: Україна, Велика Британія та Польща створюють новий формат політичної співпраці в Європі, – Зеленський

Також Велика Британія виділила кошти на реалізацію спільних з Україною інфраструктурних та енергетичних проєктів.

“Окрім коштів для ВМФ України Велика Британія виділяє майже 2 млрд фунтів стерлінгів на реалізацію спільних з Україною конкретних та взаємовигідних проєктів в інших сферах, зокрема, в інфраструктурі та енергетиці”, – розповів глава України.

Щодо врегулювання ситуації навколо України Зеленський розповів, що країна веде багато перемовин щодо двосторонніх і тристоронніх форматів з Росією, однак він зазначив, що “нормандський формат” – “це єдиний на сьогодні формат, в якому можуть зустрітися лідери”.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


[ad_2]
Source link

Back to top button