Україна

Військовий квиток на кордоні перевірятимуть у всіх чоловіків 18-60 років


Військовий квиток на кордоні перевірятимуть у всіх чоловіків 18-60 років

Чоловіки віком від 18 до 60 років, які мають відстрочку від призову чи зняті з військового обліку за станом здоров’я, мають право на перетин кордону за наявності відповідної інформації у військово-облікових документах.

У всіх чоловіків у віці від 18 до 60 років з 17 липня обов’язково перевірятимуть наявність військово-облікового документа при перетині кордону (паперовий або електронний документ). Про це речник Державної прикордонної служби полковник Андрій Демченко повідомив у коментарі Українській правді.

Повідомляється, що 16 липня спливає встановлений законом України № 3633-IX двомісячний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік  або уточнити свої військово-облікові дані. З цим пов’язана і реалізація Державною прикордонною службою України в повному обсязі вимог пункту 17 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету міністрів № 560 від 16 травня 2024 року.

“Враховуючи це, починаючи з 00.00 17 липня прикордонники при перетинанні державного кордону України на виїзд перевірятимуть в усіх громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-облікові документи. У разі відсутності військово-облікового документа прикордонники відмовлятимуть у перетині державного кордону на виїзд з України”, – сказав Демченко.

Демченко додав, що підставою відмови у виїзді з України буде також наявність у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомостей про подання такої особи в розшук. А в таких випадках до громадянина ще й викликатимуть поліцію.

Зазначається, що категорії осіб, яким за Правилами перетину кордону громадянами України дозволено виїзд з України, не змінилися.

Представник ДПСУ наголосив, що громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які мають відстрочку від призову чи зняті з військового обліку за станом здоров’я, мають право на перетин кордону за наявності інформації у військово-облікових документах про отримання такої відстрочки (зняття з військового обліку) або відповідної довідки.

“З метою уникнення будь-яких непорозумінь при перетині кордону просимо громадян врахувати цю інформацію при плануванні поїздки”, – додав Демченко.

Нагадаємо, 18 червня у Резерв+ з’явилися електронний військово-обліковий документ та QR-код для перевірки даних.

Міноборони поділилося інструкцією, як згенерувати електронну копію військово-облікового документа.

З 18 травня 2 млн українців оновили свої військово-облікові дані у Резерв+.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

four × 5 =

Back to top button