Україна

Відстрочка мобілізації. Ситуація із законом у РадіСюжет


Відстрочка мобілізації. Ситуація із законом у Раді

До законопроекту про мобілізацію подали 4195 поправок, парламентський комітет з питань оборони почне їх обробляти з 27 лютого.

 
Законопроект про мобілізацію застряг у парламенті. За прогнозами нардепів, почати його розглядати можуть лише з 6 березня. Як і очікувалося, до законопроекту подали масу правок.
 
План дій
 
До законопроекту подали 4195 правок. За попередніми даними, з 27 лютого розпочнеться робота Комітету з питань оборони щодо підготовки законопроекту до другого читання та, відповідно, розгляду правок.
 
“Якщо все буде просуватися добре, то тоді вже з 6 березня законопроект почнуть розглядати у Раді”, – зазначив нардеп Ярослав Железняк.
 
За його словами, розгляд у залі може тривати кілька днів.
 
Людей не вистачає
 
Поки законопроект проходить усі бюрократичні процедури, ЗСУ продовжує страждати від нестачі людей та засобів.
 
“Коли був в одній бригаді, там скаржилися, що, мовляв, не вистачає в піхоті людей. А я наголошую, що саме в піхоті найбільша нестача. Механізовані роти, механізовані батальйони, або, наприклад, десантно-штурмові роти — там найбільша кількість втрат і найбільша кількість нестачі особового складу через втрати, через загиблих, через поранених і відновлювати ці втрати досить важко”, – зазначає нардеп оборонного комітету Сергій Рахманін.
 

 
Несправедливий розподіл
 
Рахманін звертає увагу на дива у комплектуванні різних підрозділів ЗСУ. Наприклад, за його словами, в українській армії в кожному з’єднанні є ремонтно-відновлювальні підрозділи — підрозділи, які мають дбати про ремонт, відновлення військової техніки та озброєння.
 
“Вони укомплектовані в бригадах переважно на 100%, при тому що обладнання, необхідного для ремонту там часто немає; навичок у людей, які там перебувають, часто немає; і необхідного обсягу техніки чи озброєння там також немає. Умовно кажучи, за штатами (ще старими, радянськими) усі люди мають відповідні кваліфікації для ремонту, наприклад, БРДМ-2 чи Д-20, чи Д-30, причіпної артилерії, але насправді у підрозділах є західна техніка, для якої немає ремонтної бази, а військовий особовий склад не має відповідних навичок, але цей підрозділ укомплектований на 100%, наприклад”, – зазначив нардеп.
 
Також, за його словами, є, наприклад, підрозділ, який займається протиповітряною обороною, теж укомплектований на 100%, але коштів для поразки у нього немає.
 
“Наприклад, там обмежена кількість ПЗРК взагалі немає засобів поразки. Але він укомплектований. І цей підрозділ безпосередньої участі у бойових діях не бере, але він розгорнутий до необхідної кількості, але ефективно не використовується”, – констатує Рахманін.
 
Дивно з розподіл людей у ЗСУ звернув увагу і президент Володимир Зеленський на своїй прес-конференції. Зеленський зазначив, що треба з’ясувати, “хто в кабінетах знаходиться, чому там, скільки людей було мобілізовано, який відсоток із них був на фронті”.

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button