Україна

Відповідальність за вбивство Фаріон взяли на себе нацисти – Astra


Відповідальність за вбивство Фаріон взяли на себе нацисти - Astra

У Росії NS/WP звинувачували у спробі замаху на пропагандистів Володимира Соловйова та Маргариту Симоньян та причетності до підпалів військкоматів у РФ.

Російське неонацистське угруповання NS/WP (National-Socialism/White Power) взяло на себе відповідальність за вбивство мовознавиці та колишньої народної депутатки України Ірини Фаріон у Львові. Про це у середу, 24 липня, пише російський Telegram-канал Astra з посиланням на сторінку руху.

Як доказ своєї причетності до вбивства, угруповання показало фрагмент відео нібито з моментом нападу на мовознавицю.

На цьому відео тривалістю у 10 секунд спершу показують Ірину Фаріон, яка вчить темношкірого легіонера українського футбольного клубу Рух Ернеста Антві української. Далі показують кадри з вулиці, на яких чутно жіночий крик та звук пострілу. Також на цьому відео можна побачити автомобілі, схожі на ті, що стояли біля будинку Фаріон у день пострілу.

Сам канал було створено лише 27 квітня, а на відео складно розібрати те, що відбувається, адже автор зйомки практично весь час закриває камеру пальцем.

Astra зазначає, що NS/WP також додає маніфест, написаний російською мовою. У ньому зазначається, що Фаріон – “шкідниця” та “расова зрадниця”. Також вказується, що з цього дня “починається біла революція”.

NS/WP – неонацистська екстремістська група, що діє в Росії. У 2000-х роках багато не пов’язаних між собою нацистських груп використовували абревіатуру NS/WP.

У квітні 2024 року ФСБ РФ заявила про запобігання терактам NS/WP у військкоматах та відділах поліції країни-агресора. А влітку 2023 року ФСБ звинуватила рух у підготовці замахів на російських пропагандистів Володимира Соловйова та Маргариту Симоньян.

ФСБ стверджує, що вбивство Соловйова нібито готувалося на замовлення Служби безпеки України, проте саме угруповання в соцмережах відкинуло будь-який зв’язок із урядом України.

Тоді під час обшуків у підозрюваних нібито було виявлено саморобний вибуховий пристрій, коктейлі Молотова, пістолети, обріз мисливської рушниці, гранату, набої, наркотики та підроблені українські паспорти, а також націоналістичну літературу та атрибутику. Серед затриманих був також один із лідерів NS/WP Андрій Пронський, який у 2013 році за дорученням NS/WP скоїв вбивство єврея, за що його відправили на примусове лікування.

До вбивства мовознавиці та колишнього нардепа Ірини Фаріон готувалися щонайменше місяць. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

two × one =

Back to top button