Україна

Від сьогодні в Україні забороняється продаж ліків дітям, які не досягли 14-річного віку

В Україні від сьогодні, 7 серпня, почав діяти закон, який забороняє продавати ліки в аптеках дітям до 14 років. У Раді пропонують запровадити штрафи, повідомив голова Комітету ВР з питань здоров’я нації Михайло Радуцький в Facebook. Про це пише 1NEWS з посиланням на УНН.

Документ має на меті обмежити вільний доступ дітей до лікарських засобів, що продаються в аптечних закладах, і таким чином запобігти можливим нещасним випадкам. Адже препарати, які аптеки мають відпускати виключно за рецептом, часто можна придбати без його наявності.

Закон, що його підписав Глава держави, забороняє реалізацію ліків особам, які не досягли 14-річного віку. Йдеться серед іншого і про продаж через Інтернет, а також доставку ліків.

За словами Радуцького, щоб за продаж ліків дітям почали штрафувати, Раді ще потрібно ухвалити відповідний законопроект №5123-1, який вносить зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

У законі пропонується впровадити такі штрафи за продаж ліків дітям:

  • при першому порушенні в розмірі 6,8 тисячі – 13,6 тис. гривень.
  • при повторному – 13,6 тис. гривень – 23,8 тис. гривень.

«Штрафи досить великі. Якщо ж і цього буде мало, будемо ініціювати введення кримінальної відповідальності для випадків, коли продаж ліків привела до загибелі дитини», – зазначив Радуцький.

Йдеться про Закон “Про внесення зміни до статті 21 Закону України “Про лікарські засоби“ щодо заборони продажу лікарських засобів особам, які не досягли чотирнадцяти років (малолітнім особам)” № 1668-IX, який Верховна Рада ухвалила 15 липня.

Back to top button