Україна

Пасажирам потягу Чоп – Прага загрожують штрафи до 5000 євро


Пасажирам потягу Чоп - Прага загрожують штрафи до 5000 євро

Українські пасажири потягу Чоп – Прага не дотримуються правил ввезення товарів до Шенгенської зони.


Потяг з українського Чопу до чеської Праги, який курсує з кінця березня, часто затримується через тривалі митні перевірки на словацькому кордоні. Перевізник RegioJet попереджає про суттєві штрафи для пасажирів, з чиєї вини будуть затримки, пише proukrainu.blesk.cz.
 
Новий потяг між Україною та Чехією запустив приватний чеський перевізник RegioJet. У компанії задоволені високою завантаженістю маршруту, але потяги часто запізнюються через прискіпливі перевірки словацьких митників.

Причина – пасажири не дотримуються правил ввезення товарів до Шенгенської зони. Найчастіше митники звертають увагу на ввезення з України цигарок, алкоголю, молочної та м’ясної продукції.

 
Оскільки на оформлення протоколів про порушення витрачається багато часу, потяги можуть простояти на кордоні й дві години. Таке запізнення призводить до того, що основний потяг, до якого у Кошице мали б приєднати групу вагонів із Чопа, рушає до Праги без пасажирів з України.
 
Тоді вагони поїзда Чоп – Прага приєднують на наступного складу потягу до Праги. Для пасажирів це означає до шести годин очікування на залізничному вокзалі Кошице.
 
Ще одна проблема із затримкою пов’язана із тривалими перевірками пасажирів потяга словацької компанії ZSSK Мукачево – Кошице, який проходить контроль перед потягом Чоп-Прага. Така ситуація відбувається щотижня.

 Плакат із попередженням про заборонені товари. Фото: RegioJet

 
Чеський перевізник домовився зі словацьким ZSSK про спільну процедуру щодо компенсації з винних пасажирів та підготував плакати із попередженням про заборонені товари.
 
“Тривалість контролю залежить від вас – дотримання обов’язків, як обмеження кількості перевезеного товару (сигарети та алкоголь) або виключення з транспортування заборонених предметів (м’ясо, молоко, фрукти та овочі), дозволить нам продовжити подорож без затримок”, – звертаються до пасажирів на сторінці чеської залізничної компанії.
 
Зазначається, що порушення правил може призвести до:
 
  • значної затримки поїзда;
  • висадки з поїзда і відмови у подальшій подорожі;
  • вилучення та знищення перевезеного товару;
  • можливість в’їзду до ЄС може бути заборонена;
  • звинувачення в правопорушенні або кримінальному злочині.
     
Також пасажирів попереджають про штраф до 5000 євро.
 
“Ми розуміємо, що ви хочете привезти подарунки з України своїм знайомим, але беріть лише ті, які не суперечать правилам. Ваша невідповідальна поведінка може затримати поїзд, в якому їдуть ще 150 пасажирів”, – говориться в оголошенні.
 
“Як тільки пасажири затримують потяг з власної вини, ми маємо штраф у розмірі 1000 крон за хвилину, що відповідає 4800 євро за 120 хвилин”, – заявив власник RegioJet Радім Янчура.
 
За його словами, ще нікому штраф не виписували. Пасажирів попереджають через смс-повідомлення.
 
Нагадаємо, 28 березня розпочав курсування новий міжнародний рейс між Прагою та Чопом, який поєднує нічним сполученням столицю Чехії, словацький Кошице та український Чоп.

Укрзалізниця допоможе українцям, які запізнились на поїзд в Польщі

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button