Україна

Верховна Рада створила новий орган влади, непідконтрольний президенту

Нова комісія зможе моніторити якість телекомунікаційних послуг та визначати населені пункти до яких неможливо підвести провідний чи мобільний зв'язок

Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроєкт про створення нового державного органу – Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку.

Про це інформує 1News.

Мета законопроєкту – створити на телекомунікаційному ринку нового галузевого регулятора.

На відміну від нинішнього органу – Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ), – нова комісія не буде підконтрольною президенту.

Її створить Кабінет міністрів України, а президенту і парламенту регулятор буде лише звітувати.

Нова комісія зможе моніторити якість телекомунікаційних послуг та визначати населені пункти до яких неможливо підвести провідний чи мобільний зв’язок.

Сімох членів комісії, згідно з законопроєктом, обиратимуть на відкритому конкурсі.

В міністерстві цифрової трансформації привітали прийняття нового закону, зазначивши, що чинний склад НКРЗІ продовжить працювати до закінчення терміну повноважень.

Таким чином в Україні створюється вже третій подібний орган за останні 17 років.

Після створення першої комісії у 2004 році між урядом та адміністрацією президента не вщухав конфлікт щодо впливу на державний орган, який, зокрема, видавав компаніям цінні ліцензії на мобільний зв’язок та розвиток нових технологій.

В 2011 році тодішній президент Віктор Янукович своїм указом створив другу комісію, яку повністю підпорядкував собі.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button