Україна

Венеційська комісія позитивно оцінила законопроєкт Зеленського про покарання за брехню в деклараціях

Правники вважають, що законопроєкт відповідає міжнародним зобов’язанням України, які передбачають наявність системи декларування майна політиків і службовців та відповідну систему контролю за її достовірністю

Європейська комісія за демократію через право (Венеційська комісія) позитивно оцінила ініційований президентом Володимиром Зеленським законопроєкт, який повертає кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації.

Про це йдеться у висновку Венеційської комісії, оприлюдненому 6 травня, – інформує 1NEWS.

Законопроєкт Зеленського комісія проаналізувала на прохання голови Верховної Ради Дмитра Разумкова.

Його президент вніс після рішення Конституційного Суду, який у жовтні 2020 року визнав статтю 366-1 Кримінального кодексу неконституційною.

На думку Венеційської комісії, ініціатива Зеленського відповідає рішенню Конституційного Суду, який обґрунтовував скасування статті 366-1, зокрема, непропорційністю покарання щодо злочину: ув’язнення тепер пропонується лише у крайньому разі, тоді як загалом ідеться про штрафи.

Також правники вважають, що законопроєкт відповідає міжнародним зобов’язанням України, які передбачають наявність системи декларування майна політиків і службовців та відповідну систему контролю за її достовірністю.

«Відновлення кримінальної відповідальності видається розумним кроком, особливо враховуючи вагу проблеми корупції в країні. Це також відповідає попереднім рекомендаціям Венеційської комісії», — зазначається у висновку.

Крім того, Венеційська комісія наголошує на необхідності зміцнення антикорупційних органів в Україні: «Посилення санкцій [за брехню в деклараціях] може бути необхідним, але його недостатньо, якщо антикорупційні органи не функціонують як слід».

Джерело: Громадське

Back to top button