Україна

Велике будівництво – Рада прийняла закон про будівництво концесійних доріг – 1News


Фото з відкритих джерел

При цьому, проєкти входять у програму президента Володимира Зеленського “Велике будівництво”

Верховна Рада України ухвалила, ініційований Міністерством інфраструктури, законопроект №5090 щодо державно-приватного партнерства (ДПП) і концесії, що передбачає побудову концесійних доріг державного значення. Вони є частиною програми президента Володимира Зеленського “Велике будівництво”. Про це повідомило Мінінфраструктури у Facebook.

“Наразі ми вже маємо два пілотних проєкти ДПП – маршрути “Харків – Дніпро – Запоріжжя” та “Ягодин – Ковель – Луцьк”, які впроваджуються при підтримці IFC та ЄБРР. Окрім цього, завдяки прийнятому законопроєкту уже цьогоріч плануємо оголосити конкурс на будівництво першої нової концесійної дороги – “Краковець – Львів – Броди – Рівне”, – зазначив очільник відомства Олександр Кубраков.

1News за темою: В Україні до 2024 року оновлять 24 тисячі кілометрів доріг, – Мінінфраструктури

Також в міністерстві пояснили, що “прийнятий закон врегульовує питання взаємних обов’язків держави та інвесторів у проектах державно-приватного партнерства. Зокрема, бізнес отримує гарантію того, що держава виконає свої зобов’язання в частині оплати за експлуатаційну готовність, так звані availability payments”.

Зокрема модель такого партнерства передбачає залучення державою приватних інвестицій у будівництво, при цьому інвестор реалізує проєкт за свої кошти. Після здачі дороги в експлуатацію інвестор отримує платежі від держави, так звану “плату за доступність”.

Водночас зростають і доходи до бюджету. Завдяки ухваленому закону, державна скарбниця поповнюватиметься за рахунок плати за використання автодоріг загального користування транспортними засобами з повною масою 12 тонн і більше та адміністративних штрафів за порушення норм габаритно-вагового контролю.

1News за темою: У Києві навесні стартує капітальний ремонт доріг: Які вулиці оновлять

Як повідомлялося раніше, Київ опинився на третьому місці рейтингу за найбільшими затримками часу для автомобільного трафіку за підсумками 2021 року. До рейтингу увійшли Одеса, Харків та Дніпро, які посіли відповідно 6-те, 12-те та 25-те місця.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button