Україна

Вчені провели експеримент, що визначає швидкість поширення коронавірусу в організмі – 1News


Фото з відкритих джерел

У дослідженні брали участь 34 здорових добровольця у віці від 18 до 30 років

Вчені навмисно заразили молодих здорових добровольців SARS-CoV-2, коронавірусом, що викликає COVID-19, і поділилися своїми першими результатами цього експерименту. Про це повідомляє Sciencealert.

Нове дослідження, опубліковане 1 лютого в базі даних препринтів Springer Nature, In Review, ще не було рецензовано, але воно може дати уявлення про те, як розвивається легка форма COVID-19 з моменту впливу до моменту, коли вірус виводиться з організму.

У дослідженні брали участь 34 здорових добровольця у віці від 18 до 30 років. При цьому жоден з учасників ніколи не був інфікований SARS-CoV-2 і не вакцинувався проти COVID-19. У всіх учасників був негативний результат на антитіла проти SARS-CoV-2 на початку дослідження.

Після цього процесу скринінгу кожен доброволець отримав низьку дозу SARS-CoV-2 у вигляді крапель, введених в ніс. Ці краплі містили приблизно таку ж кількість вірусу, яке міститься в одній краплі носової рідини людини, інфікованого новим коронавірусом, в той момент, коли вони найбільш заразні.  

Версія SARS-CoV-2, використана в дослідженні, передувала альфа-варіанту (або B. 1.1.7, вперше виявленому у вересні 2020 року), але відрізнялася від вихідної версії вірусу тим, що несла мутацію під назвою D614G. ця мутація впливає на шиповидний білок, який вірус використовує для зараження клітин і, як вважається, збільшує трансмісивність вірусу. 

Після контакту з вірусом 18 добровольців заразилися, і у 16 з них розвинулися симптоми від легкого до помірного ступеня, такі як біль у горлі, головний біль, болі в м’язах і суглобах, втома і лихоманка. Приблизно третина (13 інфікованих) учасників втратили нюх; у 10 з цих людей нюх повернувся до норми протягом трьох місяців, але до трьох на той момент нюх ще не повернувся.

“У нашій моделі інфікування здорових молодих дорослих учасників не було серйозних симптомів або клінічних проблем”, – заявив головний дослідник дослідження доктор Крістофер Чіу, лікар-інфекціоніст і імунолог з відділення інфекційних захворювань та Інституту інфекція в Імперському коледжі Лондона. З цієї причини результати дослідження найбільш характерні для легких інфекцій, а не для важких, сказав він.

У 18 інфікованих учасників середній інкубаційний період-період часу від початкового зараження до першого виявлення вірусу за допомогою тестів — склав 42 години. Дослідники брали зразки мазків з горла і носа учасників два рази на день і розраховували кількість присутнього життєздатного або інфекційного вірусу за допомогою ПЛР-тестів і лабораторних аналізів.

Кількість вірусу в учасників швидко збільшувалася після інкубаційного періоду. Вірус можна було виявити спочатку в горлі, приблизно через 40 годин після контакту, а потім в носі, приблизно через 58 годин після контакту. 

У середньому вірусне навантаження учасників досягло піку через п’ять днів після їх початкового контакту. Група повідомила, що рівні вірусу в горлі в цілому залишалися нижчими, ніж у носі, а також досягали свого піку раніше. Всі інфіковані учасники показали однакову вірусну навантаження, незалежно від їх симптомів.

Латеральні проточні тести — тип експрес-тесту на COVID-19 — стабільно виявляли вірус протягом усього періоду інфікування, але були трохи менш чутливими на початку і в кінці інфікування, коли вірусне навантаження відносно низька.

Іншими словами, тести менш імовірно виявили вірус на низьких рівнях, що означало, що в той час існувала велика ймовірність “помилково негативних” результатів.

“Ми виявили, що в цілому тести бічного потоку дуже добре корелюють з наявністю інфекційного вірусу”, що підтверджується лабораторними тестами, — йдеться в заяві Чіу.

“Незважаючи на те, що в перші день або два вони можуть бути менш чутливими, якщо ви будете використовувати їх правильно і неодноразово, а також впливати на них, якщо вони будуть позитивними, це матиме великий вплив на припинення поширення вірусу”.

Команда планує з’ясувати, чому одні учасники не заразилися SARS-CoV — 2, а інші-заразилися; вони також планують провести аналогічні пробні випробування з “Дельта” – варіантом. Однак поки не повідомляється, чи планують вони також провести випробування з використанням варіанту “Омікрон”.

“Хоча існують відмінності в трансмісивності через появу таких варіантів, як” Дельта “і” Омікрон”, по суті, це одне і те ж захворювання, і одні і ті ж фактори будуть відповідати за захист від нього”, – сказав Чіу. 

“З точки зору передачі вірусу, пов’язаної з дуже високим вірусним навантаженням, ми, швидше за все, недооцінюємо інфекційність, тому що використовували старіший штам вірусу. З новим штамом можуть бути відмінності з точки зору розміру відповіді, але в кінцевому підсумку ми очікуємо, що наше дослідження буде в основному репрезентативним для цього виду інфекції”, – сказав він.

1News за темою: В Африці виявили “Стелс-Омікрон”: У чому його особливість

Нагадаємо, станом на ранок п’ятниці, 4 лютого, у світі зафіксували 388 525 441 випадок зараження коронавірусом. Лідерами за кількістю випадків covid-19 залишаються США (77 150 412), Індія (41 952 712) і Бразилія (26 099 735). Україна – на 18 місці.


Джерело

Back to top button