Цікаве

Вчені змоделювали в лабораторії еволюцію чорної діри

Вчені в лабораторних умовах змоделювали поведінку чорної діри, назване зворотною реакцією, пише 1NEWS з посиланням на cikavosti.com.

Це дослідження вперше показало, що еволюція чорних дір, яка виникає завдяки оточуючим полям може бути змодельована в лабораторному експерименті.

Дослідники використовували імітатор резервуара для води: вони зробили водну воронку, схожу на ту, яка утворюється, коли ви висмикуєте пробку в ванні. Це імітує чорну діру, оскільки хвиля, яка підходить дуже близько до сливу, затягується в отвір пробки, не маючи можливості вирватися.

Подібні системи в останнє десятиліття стають все більш популярними в якості засобу перевірки гравітаційних явищ в контрольованому лабораторному середовищі. Зокрема, випромінювання Хокінга спостерігалося в аналоговому експерименті з чорними дірами з використанням квантової оптики. Так дослідники вперше показали, що якщо хвилі посилаються в аналогову чорну діру, то властивості самої чорної діри можуть змінитися.

Механізм, що лежить в основі цього ефекту в їх конкретному експерименті, досить просто пояснити. Коли хвилі наближаються до зливу, вони виштовхують більше води в отвір пробки і змушують загальну кількість води, що міститься в резервуарі, зменшуватися. Це призводить до зміни висоти води, що в моделюванні відповідає зміні властивостей чорної діри.

Дослідницька група збирається використовувати квантові симулятори для імітації екстремальних умов раннього Всесвіту і чорних дір.

 

 

 

Back to top button