Україна

Вартість проїзду в метро та наземному транспорті Києва може зрости до 20 гривень

Колективи «Київського метрополітену» та «Київпастрансу» звернулися до Київської міської ради з вимогою вирішити питання належної підтримки підприємств, або ж вартість проїзду буде підвищена до 20 гривень. Про це повідомляє 1News з посиланням на повідомлення підприємств.

«Виклики пандемії серйозно вплинули на нашу роботу за останні два роки… Основним джерелом доходів Київського метрополітену…. є оплата проїзду пасажирами. З початку пандемії ми спостерігаємо значне падіння та нестабільність пасажиропотоку.  Приміром, у 2019 році підприємство перевезло 495 млн 339 тисяч пасажирів. У 2020-у…. 279 млн 484 тисячі пасажирів. А за 4 місяці нинішнього року пасажиропотік склав тільки 85 млн 163 тисячі.  Така ситуація створила високу соціальну напругу на підприємстві через ризик затримки чи невиплати заробітної плати.», – говориться у зверненні.

«Київський метрополітен» додає, що днями було отримано інформацію щодо переведення адміністративного персоналу на скорочений 4-денний робочий тиждень.  Це рішення  торкнеться 3000 працівників, які будуть недоотримувати п’яту частину своєї заробітної плати.

«Ми бачимо два можливих шляхи розв’язання ситуації: підтримка метрополітену коштами міського бюджету, на що мінімально потрібно 1 млрд. 514 млн грн. Або перегляд існуючого тарифу на перевезення пасажирів», – додається у повідомленні.

За прорахунками метрополітену, економічно обгрунтованою вартість проїзду є 21 гривня, при цьому планова собівартість перевезення одного пасажира – 20 грн. При цьому на сьогодні дохід від одного пасажира складає 6, 38 коп., а перевезення пільгових категорій не компенсується.

Востаннє тариф змінювався у 2018 році.

«Київпастранс» також надає свої прорахунки: за їхніми даними: перевезення одного пасажира наземними  видами транспорту складають 20 грн, а електричкою – 71 грн.

За інформацією підприємство економічно обгрунтований тариф для наземного транспорту – 25 грн, а для електрички – майже 79 грн.

«За розрахунками підприємства в умовах діючих тарифів потреба в коштах з міського бюджету на регулювання цін на послуги з перевезення пасажирів  на 2021 рік становить 2477 млн грн.», – додає «Київпастранс».

Back to top button