Україна

Вакцинація від COVID-19 – що відомо про план щеплення на 2022 рік, бустерні та додаткові дози препарату – 1News

На даний час щепитися від коронавірусу може кожен охочий – для цього достатньо відвідати найближчий пункт вакцинації

Топ-новина

Топ-новина


Фото з відкритих джерел

Кампанія зі щеплення українців від коронавірусу в Україні триває. Влада планує цього року захистити від хвороби щонайменше 70% населення та проводити ревакцинацію.

Детальніше про національний план вакцинації, бустерні та додаткові дози, а також про те, як діяти, якщо відмовляють у щепленні розповідаємо далі.

План вакцинації на 2022 рік

Кабінет міністрів у середу, 2 лютого, схвалив національний план вакцинації від COVID-19 на 2022 рік. Ключовим пріоритетом на поточний рік є подальше збільшення охоплення населення вакцинацією.

“У цьому році ми будемо і далі нарощувати темпи щеплень, і для цього в нас вже є 100% забезпечення вакцинами, жодних перебоїв не буде, це гарантуємо. Для захисту населення ми використовуємо всі наявні ресурси – і можливості державного бюджету, а також продовжуємо нашу співпрацю з ініціативою COVAX”, – повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.


Фото з відкритих джерел

Також він додав, що у нацплані з’явилася норма, яка передбачає затвердження регіональних планів щодо вакцинації на 2022 рік.

Згідно з планом, стратегія вакцинації проти коронавірусу у 2022 році буде полягати в наступному:

  • ревакцинації тих, хто вже отримав базовий курс щеплення минулого року;
  • вакцинації тих, хто ще не зробив щеплення;
  • охоплення щепленнями дітей та підлітків віком від 12 до 18 років.

В МОЗ повідомили, що до кінця поточного року обласні та Київська міська державні адміністрації мають забезпечити охоплення вакцинацією не менше ніж 70% дорослого населення, зокрема 80% осіб у категорії 60+. Особливо йдеться про тих, хто перебуває у групі ризику.

1News за темою: Тисяча за вакцинацію для підлітків: Хто може отримати кошти та на які послуги їх витратити

Темпи щеплення в Україні

Кампанія з вакцинації українців від коронавірусу розпочалась 23 лютого 2021 року. Саме того дня Україна отримала першу партію препарату Oxford/AstraZeneca (Covishield) виробника Serum Institute India. 500 тисяч доз були доставлені в міжнародний аеропорт “Бориспіль” у Києві.

Першими вакцинували медиків, які того часу надавали допомогу хворим на COVID-19. Першими вакцину отримали Черкаська, Київська області (в тому числі Київ), а також Житомир, Вінниця та Чернігів.

За час вакцинації одну дозу препарату отримали 15 396 723 людей, повний курс вакцинації пройшли 14 700 198 осіб.

Також окрім обов’язкових двох доз в Україні схвалили бустерну та додаткову дозу. Бустерну дозу отримали 398 374 людей, а додаткову – 18 728 осіб.

1News за темою: Головлікаря лікарні в Києві підозрюють у підробці COVID-сертифікатів

Бустерна та додаткова дози – у чому різниця

У Міністерстві охорони здоров’я України пояснили, чим відрізняються додаткова і бустерна дози вакцин від COVID-19.

Так, додаткова доза – це доза, яку вводять, щоб убезпечити людей, у яких через важкі хвороби дві дози вакцини можуть не дати належного захисту. Бустерна доза вакцини проти коронавірусу потрібна для посилення її ефективності, яка з часом знижується для всіх людей.


Фото з відкритих джерел

Додаткову роблять тією ж вакциною, що й попередні дві. Бустерну – мРНК-вакцинами. Втім, за відсутності мРНК-вакцини можна використовувати будь-яку іншу.
Також вказується, що додаткова доза не впливає на термін дії сертифікату, а бустерна подовжує його термін дії.

Як отримати сертифікат після бустерного щеплення можна дізнатися в нашому матеріалі.

1News за темою: Головлікаря лікарні в Києві підозрюють у підробці COVID-сертифікатів

До того ж, українці, які зробили бустерне щеплення від коронавірусу, отримають додаткову виплату до “ковідної” тисячі гривень. Нарахують додатково 500 грн.

Як діяти, якщо відмовили у вакцинації

На даний час щепитися від коронавірусу може кожен охочий – для цього достатньо відвідати найближчий пункт вакцинації.

Головний санітарний лікар Ігор Кузін розповів, якщо у пункті щеплення чи центрі вакцинації кажуть, що без підписаної декларації із сімейним лікарем не можуть зробити щеплення, то це не відповідає дійсності. Декларація не є обов’язковою для отримання вакцини проти COVID-19. Достатньо мати із собою паспорт та індивідуальний податковий номер.

За словами Кузіна, якщо ж щеплення відмовляються робити через те, що попередня доза була введена в іншому закладі, то це також не відповідає дійсності. Адже отримати вакцину можна у будь-якому пункті вакцинації проти COVID-19, незалежно від того, де робили попереднє щеплення.

Знайти актуальний перелік пунктів щеплення і центрів масової вакцинації та обрати найближчий можна за посиланням vaccination.covid19.gov.ua/list.


Фото з відкритих джерел

Водночас якщо у вакцинації відмовляють через відсутність конкретної вакцини, то цю проблему також можна вирішити.

“У першу чергу потрібно знати, що відсутність певної вакцини не може бути причиною відмовити у щепленні, оскільки наразі в Україні вже затверджені безпечні схеми комбінування вакцин проти COVID-19. Тобто можна використовувати різні типи вакцин для першої, другої та наступних доз”, – додав Кузін.

1News за темою: У лютому можуть схвалити COVID-вакцину Pfizer для дітей до 5 років, – ЗМІ

Якщо причину відмови пояснили у необхідності відкривати новий флакон, то варіантів вирішення цієї проблеми є також декілька:

  • можна вакцинуватися вакциною СoronaVac від Sinovac Biotech, яка містить 1 дозу у флаконі;
  • можна залишити свої дані, щоб внесли в списки охочих вакцинуватися конкретною вакциною. Коли набереться достатня кількість людей – запросять на вакцинацію;
  • аби не чекати, можна вакцинуватися будь-якою іншою доступною вакциною проти COVID-19.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


Джерело

Back to top button