Україна

Безкоштовні смартфони для пенсіонерів – що відомо про ініціативу та як її будуть реалізовувати – 1News

Запис на отримання безкоштовних смартфонів розпочнеться у квітні

Топ-новина

Топ-новина


Фото з відкритих джерел

В Україні перелік послуг в “Дії” для пенсіонерів значно збільшився. Приміром, нещодавно в застосунок додали пенсійне посвідчення. Однак далеко не всі пенсіонери мають смартфони та можуть скористатися запропонованими послугами.

Президент України Володимир Зеленський пообіцяв усім вакцинованим пенсіонерам, віком від 60 років, безкоштовні смартфони.

Що відомо про ініціативу та як її оцінили експерти розповідаємо детальніше далі.

Смартфони для вакцинованих пенсіонерів

У вівторок, 8 лютого, під час Diia Summit президент України Володимир Зеленський заявив, що усі добровільно вакциновані громадяни України віком старше 60 років отримають по смартфону. “Переваги цифрової держави мають бути доступні всім, незалежно від віку. Всі охоче вакциновані українці старше 60 років отримають безоплатний, якісний, сучасний смартфон і пільговий тариф. Це наша мрія! І це вже шлях до головної нашої мети – доступ до інтернету для всіх громадян України. Держава у смартфоні для всіх! Можливість впливати на процеси в державі для всіх! Це народовладдя у максимально широкій формі”, – наголосив глава держави.

Вакциновані пенсіонери безкоштовно отримають смартфони
Фото з відкритих джерел

А віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на тому ж саміті розповів, що запис на отримання смартфонів для вакцинованих від коронавірусу пенсіонерів розпочнеться у квітні 2022 року.

“У квітні розпочнеться перший етап проєкту: запис тих, хто хоче отримати смартфон”, – зазначив він.

За його словами, поки невідомо, коли видаватимуть гаджети, отримання смартфонів, залежить від виготовлення самих пристроїв. “Ми окремо це анонсуватимемо”, – сказав голова Мінцифри та додав, що ще не визначено, які це будуть пристрої.

Федоров також не відповів на запитання користуючись з яких коштів фінансуватиметься даний проєкт.

Нині у програми немає навіть назви – Володимир Зеленський запропонував українцям обрати його разом. Для цього потрібно проголосувати за допомогою нової функції “Опитування” в застосунку “Дія”. Наразі є три варіанти назви – “Бабусяфон”, “єДідусь”https://pnktv.news/”єБабуся”, “єСмартфон”. Останній – лідирує.

1News за темою: Опитування та петиції: У додатку “Дія” з’явиться нова послуга

Що відомо про реалізацію проєкту

Представники великих мобільних мереж поки самі не розуміють, як запроваджуватиметься ініціатива влади. І в “Київстарі”, і в “Водафоні” розповіли, що попередні консультації з Мінцифрою щодо цього проєкту у них були. Однак реалізація та деталі проєкту поки що не фіналізовані.

За словами прессекретаря “Київстару” Ірини Леліченко, зараз понад 400 тисяч абонентів мережі користуються спеціальними тарифами для старшого покоління: їхня основна відмінність – “менша вартість послуг на місяць, ніж у звичайних тарифах”.

При цьому статистика щодо них така, що абоненти все-таки більше говорять – у середньому вони щомісяця використовують понад 2 ГБ інтернет-трафіку та 930 хвилин дзвінків.


Фото з відкритих джерел

У Vodafone зазначили, що потенціал для популяризації цифрових послуг серед населення є досить великим. “Досі смартфонами користуються далеко не всі українці: 20% все ще користуються фічерфонами (мобільний телефон класичного формату з невеликим несенорним екраном та кнопками. – Ред.). Найчастіше це абоненти старшого віку. Через те, що цифрові послуги не можна отримати на фічерфонах, упевнена, що смартфонизація – це стратегічне завдання національного рівня”, – зауважила піар-директор мобільного оператора Vodafone Вікторія Рубан.

1News за темою: Іноземні хакери можуть встановити такі результати “виборів у смартфоні”, що сам Зеленський здивується, – Бригинець

Що не так з ініціативою влади

Експерти розкритикували заяви Зеленського щодо безкоштовних смартфонів. Політичний та економічний експерт Світлана Кушнір розповіла, що в Україні пенсіонери не мають необхідних коштів для задоволення мінімальних потреб, тому вони одразу ж продадуть смартфони, які обіцяє держава.

“Президент під час цього форуму (Diia Summit, – ред.), з цієї сцени, у футболці такій моднявій заявляє: “Всім смартфон”. Але смартфон такий, щоб плюс-мінус працював і нормальна була камера, коштує десь зараз в перерахунку 300 доларів, а мінімальна пенсія в Україні на сьогодні 72 долари. Я думаю, що нашим пенсіонерам 60+ треба ставати в чергу швидко, щоб взяти за 300 доларів смартфон, потім його продадуть і підуть хліба куплять, щоб хоч хліба наїстися”, – сказала Кушнір.

1News за темою: Це каша із сокири, яка викличе відторгнення і розчарування, – експерт про смартфони для пенсіонерів

А голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко підрахував, що на реалізацію потрібно 18 млрд грн. При тому він нагадав, що державі коштів не вистачає на субсидії та закупівлю газу.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


Джерело

Back to top button