Україна

В УПЦ КП спростували інформацію щодо проведення Об’єднавчого Собору 22 листопада

Архієпископ Української православної церкви Київського патріархату, речник УПЦ КП Євстратій Зоря заявив, що поширювані повідомлення про проведення Об’єднавчого Собору 22 листопада – фейк. Про це Зоря повідомив 18 листопада на своїй сторінці у Facebook, пише 1NEWS, посилаючись на Українську правду.

“Мене не дивує, що невідомі аноніми “оголошують” у Фейсбуці церковні Собори. Дивує, яка кількість освічених людей, священнослужителів сприймає таке “оголошення” за чисту монету і поширює його”, –  зазначив він.

“Офіційно засвідчую: поширювана в оголошенні інформація НЕ ВІДПОВІДАЄ ДІЙСНОСТІ. Лише ОФІЦІЙНЕ повідомлення про дату Собору означатиме, що вона вже визначена”, – підкреслив речник УПЦ КП.

Нагадаємо, 15 листопада Зоря наголосив, що дату Об’єднавчого Собору оголосять офіційно. За його словами, “доки вона офіційно не оголошена – по суті дати немає”.

У свою чергу колишній прес-секретар предстоятеля УПЦ МП протоієрей Георгій Коваленко заявляв, що проведення Об’єднавчого собору планується на 22 листопада.

В УПЦ МП заявили, що їхня участь у Соборі неможлива. Предстоятель УПЦ Московського патріархату Онуфрій заявив, що помісна церква в Україні – це приманка, на яку УПЦ МП “не клює”.

13 листопада президент Петро Порошенко зустрівся з представниками УПЦ МП і заявив, що держава захищатиме право священнослужителів і мирян на вільний вибір церкви.  

Представники УПЦ МП, які підтримують об’єднання Української православної церкви і зустрілися з Порошенком, заявили про сильний тиск.

Back to top button